Sportploeg 2023 Estafette 1200X1000

Sportprijzen 2023 uitgereikt op NOC*NSF Sportgala

20 december 2023
Redactie

Femke Bol, Mathieu van der Poel, Diede de Groot en Joël de Jong zijn woensdagavond op het NOC*NSF Sportgala in Utrecht uitgeroepen tot respectievelijk Sportvrouw, Sportman, Parasportvrouw en Parasportman van 2023. De titel Sportploeg van het jaar ging, net als in 2022, naar de TeamNL estafettevrouwen. Eelco Meenhorst werd gekozen tot Coach van het jaar 2023.

De sfeervolle Utrechtse evenementenlocatie DeFabrique stond de hele avond in het teken van het eren en waarderen van de Nederlandse topsporters en hun coaches. De uitreikingen van de sportprijzen waren integraal te volgen via een livestream. Kort na afloop van de uitreikingen blikt NOS Sport in het programma NOS Sportjaar 2023 (21.26-22.42 uur, NPO 1) samen met de hoofdrolspelers terug op de hoogtepunten van de Nederlandse sport van dit jaar.

Stemprocedure

De vakjury heeft de genomineerden bepaald. Er werd gekeken naar de prestaties vanaf 19 december 2022 tot en met 30 november 2023. Sporters hebben hun stem uitgebracht op de sporters, net als de coaches dat deden voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brachten hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de individuele vakjuryleden staan samen voor de overige vijftig procent.

Meer nieuws over de Sportprijzen 2023 en informatie over het Sportgala is te vinden op NOC*NSF | We winnen veel met sport (nocnsf.nl)