Paardensporters 900X600

Paardensportselectie voor Olympische Spelen Parijs bekend

26 juni 2024
KNHS (Paardensport)

De selectie van ruiters en paarden die voor TeamNL in actie komen tijdens de Olympische Spelen in Parijs is bekend. In de stallen van Paleis Het Loo, ook wel het Versailles van Nederland genoemd, werden de dressuur-, spring- en eventingteams gepresenteerd.

De Olympische Spelen vinden plaats van 26 juli tot en met 11 augustus. De wedstrijden worden allen verreden in de tuinen van het iconische paleis van Versailles. De Paralympische Spelen zijn van 28 augustus tot en met 8 september. Voor de paralympische combinaties is de selectie nog niet afgerond en dat team wordt dan ook later bekendgemaakt.

Eventingteam 1200X800
Andrew Heffernan, Raf Kooremans, Sanne de Jong, Elaine Pen en Janneke Boonzaaijer.

Eventing

De eventingruiters bijten in Parijs het spits af voor de paardensport. Zij komen van 27 tot en met 29 juli in actie. Bondscoach Andrew Heffernan vertelt: “Ik kijk er naar uit om met deze vier ruiters naar Parijs te gaan. Mijn doel -en opdracht- is het behalen van een top 6-8 klassering met het team en ik heb het vertrouwen dat deze ruiters dat kunnen. De wedstrijden waar we aan deel hebben genomen in de voorbereiding hebben er voor gezorgd dat we zeer goed voorbereid naar Parijs afreizen. Paarden en ruiters hebben laten zien dat ze het kunnen.”  

Het eventingteam bestaat uit:

Janneke Boonzaaijer met ACSI Champ de Tailleur en reservepaard I'm Special
Sanne de Jong met Enjoy en reservepaard Global Faerlie Flashy
Raf Kooremans met Crossborder Radar Love 

Reserve, aanwezig in Parijs: Elaine Pen met Divali 
Niet meereizende reserve: Tim Lips met Eckinops D'am

Dressuurteam 1200X800
Emmelie Scholtens, Edward Gal, Patrick van der Meer, Hans Peter Minderhoud en Dinja van Liere.

Dressuur

De dressuurruiters strijden van 30 juli tot en met 4 augustus om de medailles. 

Dressuurbondscoach Patrick van der Meer vertelt over de samenstelling van zijn team: “Ik ben super trots op de prestaties die de ruiters en paarden geleverd hebben tijdens de observatiewedstrijden. Het zat allemaal heel dicht bij elkaar en het is een luxepositie dat we zo een goede groep hebben."

"We hebben vooraf duidelijk aangegeven dat het NK en het CHIO Rotterdam de observatiewedstrijden waren voor dit jaar. Als je de resultaten optelt kom je op deze volgorde uit, maar ook als je naar de vorm kijkt en je gevoel volgt. Tijdens het CHIO Rotterdam hebben we heel veel complimenten gekregen over de Nederlandse prestaties. Ik ga er alles aan doen om de goede vorm van het team vast te houden zodat iedereen in Parijs kan zien wat het Nederlandse dressuurteam in zijn mars heeft.”  

Het dressuurteam bestaat uit: 

Dinja van Liere met Hermès en reservepaard Hartsuijker
Hans Peter Minderhoud met Toto Jr 
Emmelie Scholtens met Indian Rock 

Reserve, aanwezig in Parijs: Edward Gal met Total US 
Niet meereizende reserve: Marlies van Baalen met Habibi DVB

Springteam 1200X800
Willem Greve, Maikel van der Vleuten, Jos Lansink, Kim Emmen en Harrie Smolders.

Springen  

De springruiters sluiten de rij. In de periode van 1 tot en met 6 augustus staat hun olympische wedstrijd op de agenda.

Bondscoach Jos Lansink kijkt uit naar de strijd in Parijs. “De eerste drie ruiters stonden in mijn gedachte natuurlijk al langer vast. Die hebben ook het voordeel dat ze een heel goed tweede paard tot hun beschikking hebben. In Parijs zal de vorm van de dag bepalend zijn. Met maar drie ruiters in een team moet het niet tegen zitten. In Rotterdam zag je ook hoe dicht alles bij elkaar zat, de paarden waren daar echt goed in vorm, maar in een landenwedstrijd heb je nulrondes nodig anders doe je niet mee. Ik ben echt heel blij met deze vier combinaties, het zijn echte kampioenschapsruiters met hele goede paarden.”

Het springteam bestaat uit: 

Willem Greve met Grandorado TN en reservepaard Highway TN
Harrie Smolders met Uricas vd Kattevennen en reservepaard Monaco
Maikel van der Vleuten met Beauville Z en reservepaard O'Bailey vh Brouwershof

Reserve, aanwezig in Parijs: Kim Emmen met Imagine
Niet meereizende reserve: Mathijs van Asten met Sirocco
Niet meereizende reserve: Jur Vrieling met Jourdain VDL 

Gerelateerde artikelen

Toon alle