rachel klamer bron NTB.jpg

TeamNL met vier triatleten naar Parijs

10 juni 2024
NTB (Triatlon)

TeamNL doet met vier triatleten mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Maya Kingma, Rachel Klamer, Mitch Kolkman en Richard Murray starten in Parijs in de individuele wedstrijd én in de mixed team relay. Barbara de Koning is de enige reserve voor de mixed team relay.

Het mixed relayteam voldeed eind mei aan de kwalificatie-eis door in het Olympic Qualification Event in Huatulco, Mexico als tweede te eindigen. Hierdoor mogen Mitch Kolkman en Richard Murray ook starten in de individuele races in Parijs.

Maya Kingma en Rachel Klamer voldeden eerder al aan de individuele kwalificatie-eis (een topachtnotering in een World Triathlon Championships Series-race over de olympische afstand) van NOC*NSF. Kingma eindigde in mei 2023 als zesde in Yokohama (Japan). Rachel Klamer voldeed eind september 2023 aan de eis door op het WK in Pontevedra (Spanje) als vijfde te eindigen.

Vierde Spelen voor Klamer

Voor Klamer wordt het de vierde keer dat ze gaat deelnemen aan de Olympische Spelen. In Tokio in 2021 greep ze met een vierde plaats in de individuele wedstrijd net naast de medailles. Kingma debuteerde in Tokio met een elfde plek en doet in Parijs dus voor de tweede keer mee. Zij en Klamer maakten in 2021 ook deel uit van het mixed relayteam (samen met Marco van der Stel en Jorik van Egdom) dat ook als vierde eindigde in Tokio.

Richard Murray debuteerde in 2012 in Londen op de Olympische Spelen en finishte in Rio de Janeiro als vierde (toen nog voor Zuid-Afrika). In Tokio moest Murray verstek laten gaan na een operatie aan zijn hart vanwege hartritmestoornissen, zes weken voor de Spelen. Sinds mei 2022 komt Murray, die getrouwd is met Rachel Klamer, uit voor Nederland. Mitch Kolkman maakt eind juli in Parijs zijn debuut op de Olympische Spelen.

De mannenwedstrijd in Parijs staat op dinsdag 30 juli op het programma, een dag later, woensdag 31 juli, gevolgd door de vrouwenrace. De mixed relay vindt plaats op maandag 5 augustus. Kijk hier voor meer informatie.

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde teams