Lesley kerkhove.jpg
Overig

Billie Jean King Cup: promotiewedstrijden

  • 10 april t/m 15 april 2023
  • Vanaf 10:00
  • Antalya
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Na het verlies in Frankrijk vorig jaar gaan de TeamNL-dames op 14 en 15 april de strijd aan met andere landen in de Billie Jean King Cup. TeamNL zal spelen in de Europa/Afrika groep 1. TeamNL speelt van 10 tot en met 15 april in Antalya met tien andere landen in Groep 1, zone Europa/Afrika voor promotie naar de play-offs van de wereldgroep in november. 

TeamNL bestaat uit:

Suzan Lamens (WTA-211), Lesley Pattinama-Kerkhove (WTA-229), Lexie Stevens (WTA-349), Demi Schuurs (WTA Doubles-11) en Bibiane Schoofs (WTA Doubles-139).

Ander format
Elise Tamaëla is de captain van het TeamNL Billie Jean King Cupteam. Kiki Bertens is assistent-coach. Tamaëla: "Ik ben blij dat deze speelsters zich beschikbaar hebben gesteld voor het team. Het is een nieuwe fase en een ander format dan we gewend zijn. Het wordt een intensieve week, waar je er elke dag moet staan. We spelen met elf sterke landen om drie plekken in de play-off ronde. Het wordt een enorme uitdaging om ons te plaatsen voor de Billie Jean King Cup Play-offs. We gaan er in ieder geval vol voor!"
 
Billie Jean King Cup
De volgende elf landen strijden in Groep 1, zone Europa/Afrika: Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Egypte, Hongarije, Letland, Nederland, Noorwegen, Servië, Zweden en Turkije.

Tijdens dit evenement spelen de landen in twee poules, een poule van vijf en een poule van zes teams. Van maandag 10 tot en met vrijdag 14 april worden de wedstrijden gespeeld. Tijdens elk duel worden er op één dag twee singles en een dubbel gespeeld. Op zaterdag 15 april worden de play-offs gespeeld. Nederland zit in een poule met Egypte, Hongarije, Letland en Turkije.

Drie landen promoveren naar de wereldgroep, twee landen degraderen. De winnaars van beide poules spelen een play-off wedstrijd om hun positie in de play-offs voor de wereldgroep in november te bepalen. De als tweede geplaatste teams in de poules spelen om de derde promotieplek. Ook wordt er een play-off gespeeld tussen de teams die als derde, vierde en vijfde eindigen om de degradanten aan te wijzen. 

Voormalige FED Cup

De Billie Jean King Cup is een jaarlijkse landencompetitie in het vrouwentennis. Het toernooi heette aanvankelijk Federation Cup en van 1995 tot 2020 stond het bekend als FED Cup. In totaal doen bijna 100 landen mee aan het toernooi, dat sinds 1963 wordt gehouden. 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen