Suzan Lamens BSR_AGENCY 1200x900.jpg
Overig

Billie Jean King Cup: groepsfase

  • 8 april t/m 13 april 2024
  • Vanaf 10:00
  • Oeiras
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Het TeamNL Billie Jean King Cupteam speelt begin maandag 8 tot en met zaterdag 13 april in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone, die wordt gehouden in Portugal. 

TeamNL bestaat uit:

Eva Vedder (424), Suzan Lamens (WTA-151), Anouk Koevermans (WTA-388) en Demi Schuurs (WTA Doubles-13)

Format
Tijdens dit evenement spelen twaalf landen in drie poules van vier teams. TeamNL is ingedeeld bij Letland, Portugal en Turkije. De overige landen zijn Griekenland, Denemarken Oostenrijk, Bulgarije, Hongarije, Zweden, Noorwegen en Servië. Tijdens elk duel worden er op één dag twee singles en een dubbel gespeeld. De poulewedstrijden worden van maandag tot en met woensdag gespeeld.

8 april: Nederland-Turkije
9 april: Letland-Nederland
10 april: Portugal-Nederland

De winnaars van iedere poule plaatsen zich voor de play-offs en spelen vervolgens in een poule tegen elkaar om de eindstand te bepalen. De nummers 2 uit elke poule spelen in een poule tegen elkaar. Het team dat daarin als eerste eindigt, promoveert als vierde land naar de play-offs. De nummers 3 van iedere poule spelen tegen elkaar om positie te bepalen en de laatste uit iedere poule spelen tegen elkaar om te bepalen welke twee teams degraderen.

De uitdaging voor het Nederlandse team is groot en is na de late afmelding van Arantxa Rus nog groter geworden. De kopvrouw liet vorige week weten de voorkeur te geven aan een ITF-toernooi in het Spaanse Zaragoza in plaats van zich te voegen bij haar Nederlandse collega’s.

Captain Elise Tamaëla heeft na de afmelding van Rus direct Eva Vedder toegevoegd aan het team. De 24-jarige speelster is de huidige nummer 424 op de wereldranglijst en voegt zich vanuit Italië – waar ze een ITF-toernooi speelt – bij het team in Portugal. De mondiale nummer 389 Anouk Koevermans maakt net als Vedder haar debuut in Oranje.

Voormalige FED Cup

De Billie Jean King Cup is een jaarlijkse landencompetitie in het vrouwentennis. Het toernooi heette aanvankelijk Federation Cup en van 1995 tot 2020 stond het bekend als FED Cup. In totaal doen bijna 100 landen mee aan het toernooi, dat sinds 1963 wordt gehouden. 

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle