Maikel Van Der Vleuten Beauville Z OS 2020 2 BSR AGENCY 900X600
Wereldbeker

CHIO

  • 20 juni t/m 23 juni 2024
  • Vanaf 10:00
  • Rotterdam
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 19 tot en met 23 juni wordt het 75ste CHIO in Rotterdam gehouden. Het oudste internationale topsportevenement van Rotterdam maakt deel uit van de vernieuwde, exclusieve Longines League of Nations en is een belangrijk observatiemoment voor de Olympische Spelen in Parijs. 

TeamNL bestaat uit:

Springen:

Leopold van Asten (met VDL Groep Iron)
Kim Emmen (met Imagine)
Harrie Smolders (met Uricas van de Kattenvennen)
Maikel van der Vleuten (met Beauville Z)

Dressuur:

Edward Gal (met Total US)
Emmelie Scholtens (met Indian Rock)
Marlies van Baalen (met Habibi DVB)
Dinja van Liere, (met Hermes)

Paradressuur:

Loes Cevaal (met Happy Hero)
Annemarieke Nobel (met Doo Schufro)
Maud Haarhuis (met Baron)
Tessa Baaijens-van de Vrie (met Happy Grace)
Rixt van der Horst (met Eisma's Royal Fonq)
Maud de Reu (met Webron)
Melissa Jansen (met Royal Rubinstein)
Demi Haerkens (met EHL Daula)
Sanne Voets (met Demantur)
Frank Hosmar (met Alphaville)

Dressuur
CHIO Rotterdam is voor de dressuurruiters van TeamNL komende week de tweede observatiewedstrijd richting de Olympische Spelen. De top van het NK dressuur komt dan aan de start in de landenwedstrijd en in de rubrieken die beoordeeld worden door vijf van de zeven Olympische juryleden.

Bondscoach Patrick van der Meer: “In Parijs is de Grand Prix Special bepalend voor de landenwedstrijd. Ik heb voor het CHIO nu gekozen voor de vier combinaties die tijdens het NK het beste scoorden in die proef, maar het was een moeilijke keuze. Het niveau op het NK was enorm hoog en het lag allemaal heel dicht bij elkaar. Het CHIO is voor ons de tweede observatiewedstrijd richting de Olympische Spelen en er is nog van alles mogelijk, zeker omdat tijdens het NK iedereen zo aan elkaar gewaagd was."

"De combinaties die nu niet in het team zitten rijden op woensdag en donderdag hun proeven in Rotterdam onder exact dezelfde omstandigheden als de combinaties die in de landenwedstrijd rijden. Dat maakt het voor mij mogelijk om alle prestaties goed te vergelijken.”  

Voor de FEI Nations Cup zijn de resultaten in de Grand Prix bepalend. Deze wordt op donderdag 20 juni verreden. De TeamNL ruiters die geen deel uit maken van het Nations Cup team, maar nog wel kans maken op een teamplaats voor de Olympische Spelen, zullen voor dezelfde juryleden al op woensdag 19 juni van start gaan in de Grand Prix. Zij rijden op donderdag 20 juni de Grand Prix Special.
De combinaties die van start gaan in de FEI Nations Cup rijden zaterdag 22 juni de Grand Prix Special of een kür op muziek.  

Springen
Het CHIO van Rotterdam maakt deel uit van de FEI League of Nations voor springruiters. De serie landenwedstrijden heeft dit jaar een geheel andere opzet en bestaat uit nog slechts vier wedstrijden en de finale die traditiegetrouw in oktober in Barcelona verreden wordt. 

De beste tien landen van de League of Nations Ranking hebben zich geplaatst voor de serie en de beste acht landen na de vier wedstrijden mogen door naar de finale.

Ook het format van de wedstrijden is veranderd. In alle wedstrijden mogen per land vier combinaties van start in de eerste manche, waarbij de beste drie resultaten tellen. De acht beste landen mogen door naar de tweede manche waarin per land nog drie combinaties aan de start verschijnen. De resultaten van alle drie deze combinaties tellen mee. Het land met de minste strafpunten is uiteraard de winnaar. Bij een gelijk aantal strafpunten wordt een barrage verreden door een combinatie per team.

Wil jij erbij zijn?

Koop dan hier je tickets.

Barcelona
Bondscoach Jos Lansink vertelde al eerder over zijn plannen voor de FEI Longines League of Nations. “Ons doel is uiteraard om ons voor de finale in Barcelona te kwalificeren, dus we hebben ervaren ruiters en paarden nodig om er zeker van te zijn dat we dat doel bereiken. Anderzijds wil ik ook jongere en minder ervaren ruiters en paarden de kans geven om op dit niveau bekendheid en vertrouwen te krijgen."

"Voor de toekomst, waar we altijd mee bezig zijn, is dat heel belangrijk. Dus voor zover mogelijk zullen onze teams een evenwichtige mix zijn van de beste ervaren combinaties en een aantal jonge, talentvolle ruiters dan wel paarden. Daarnaast speelt natuurlijk de planning ook een grote rol. Het opstellen van een goede planning voor de wedstrijden met tussendoor training en rust voor de paarden, is heel belangrijk en daarbij staat het welzijn van de paarden voorop. We streven naar topprestaties, dan moet het welzijn van de paarden altijd de hoogste prioriteit hebben.”

De landenwedstrijd voor de springruiters wordt op vrijdag 21 juni verreden in Rotterdam. De eerste manche staat gepland vanaf 16:00 uur en de beslissende tweede omloop vanaf 19:00 uur. 

Gerelateerde teams

Toon alle 3

Gerelateerde artikelen

Toon alle