Enzo Kuworge IOS asset JOS 2018.JPG
Europees Kampioenschap

EK gewichtheffen

  • 12 februari t/m 20 februari 2024
  • Vanaf 09:00
  • Sofia
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 12 tot en met 20 februari vinden de EK gewichtheffen plaats in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Behalve om de titels strijden de deelnemers ook om plaatsbewijzen voor de Olympische Spelen in Parijs.

Nederlandse deelname:

Volgt

Trekken en stoten

Tijdens een wedstrijd moet de halter op twee verschillende manieren boven het hoofd worden getild. Die twee technieken noemen we trekken en stoten. Bij het trekken (snatch) wordt het gewicht in één vloeiende beweging met gestrekte armen vanaf de grond tot boven het hoofd getild.

Bij het stoten (clean and jerk) wordt de halter eerst voor de borst gebracht, om hem daarna boven het hoofd uit te stoten. Een poging is geldig als de halter minimaal twee seconden boven het hoofd wordt gehouden. De deelnemer die alles bij elkaar opgeteld het meeste gewicht tilt, wint de wedstrijd.

Wist je dat...

... er in de beginjaren van de moderne Olympische Spelen ook aan gewichtheffen met één arm werd gedaan? De onderverdeling in gewichtsklassen bestond nog niet. Sinds de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam zijn de eenarmige disciplines van het programma geschrapt.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen