Maya Kingma Wint Triatlon Leeds 2021 BSR AGENCY 900X585
Europees Kampioenschap

EK (para)triatlon

  • 3 juni t/m 4 juni 2023
  • Vanaf 08:15
  • Madrid
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 2 tot en met 4 juni zijn de EK triatlon en paratriatlon in Madrid. Op vrijdag 2 juni beginnen de diverse leeftijdsgroepen, op zaterdag volgen de paralympiërs en op zondag de elite triatleten.

TeamNL bestaat uit:

Vrouwen: Maya Kingma, Barbara de Koning en Marit van den Berg

Mannen: Donald Hillebregt en Mitch Kolkman

Para vrouwen:
Margret IJdema (PTWC) en Sanne Koopman (PTS3)

Para mannen: Maurits Morsink (PTS2), Nico van der Burgt (PTS3), Jetze Plat en Geert Schipper (PTWC).

Programma

Zaterdag 3 juni

8:15 uur: Paratriatlon PTS2, PTS3, PTS4, PTS5, PTVI

16:15 uur: Paratriatlon PTWC

Zondag 4 juni

11:15 uur Elite vrouwen

13:30 uur: Elite mannen 

Jachtlandgoed
Stadspark Casa de Campo, het voormalig jachtlandgoed van het Spaanse koninklijk huis ten westen van het stadscentrum, is het decor voor de start van dit EK. De elite-atleten zwemmen 1500 meter in het meer op het landgoed en finishen na 39,5 km fietsen en 10 km lopen de race bij het koninklijk paleis.

Bij de elite komen in totaal vijf Nederlanders aan de start. Donald Hillebregt en Mitch Kolkman starten bij de mannen. Voor Kolkman wordt het zijn eerste EK over de standaard afstand bij de elite.

Maya Kingma voert TeamNL aan bij de vrouwen. Maya zag een week geleden haar World Triathlon Championship Series-race op Sardinië verstoord worden door een astma-aanval, maar zal, zoals het er nu naar uitziet, gewoon van start gaan in Madrid. In goeden doen, is zij normaal gezien een kanshebster voor de titel. Naast Maya komen ook Barbara de Koning en Marit van den Berg in actie in Madrid.

Paratriatleten
Naast de elite-atleten zijn ook de paratriatleten van de partij in Madrid. TeamNL heeft meerdere kanshebbers in huis voor een medaille. Voor Jetze Plat en Geert Schipper, uitkomend in de rolstoelcategorie, wordt het hun eerste triatlon van het seizoen. Beiden kwamen dit jaar al wel in actie tijdens wheelerevenementen en handbikewedstrijden.

Ook Maurits Morsink (PTS2), Nico van der Burgt (PTS3), Margret IJdema (PTWC) en Sanne Koopman (PTS3) gaan in Madrid een gooi doen naar de medailles en belangrijke punten voor kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Parijs. Ook Sander Koomen (PTVI) is met zijn guide Daaf Plomp naar Madrid gereisd in de hoop op een last-minute startplek. (NTB)

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen