Tom de Weerd.jpg
Europees Kampioenschap

EK waterpolo

  • 5 januari t/m 16 januari 2024
  • Vanaf 20:15
  • Dubrovnik/Zagreb
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Het EK waterpolo voor mannen wordt van 4 tot en met 16 januari 2024 gespeeld in Kroatië. Dubrovnik en Zagreb zijn de gaststeden. Het EK voor mannen én vrouwen zou in die periode in Netanya (Israël) plaatsvinden, maar vanwege de oorlog moest European Aquatics, de Europese zwembond, in allerijl op zoek naar een alternatief. Daarbij zijn het mannen- en het vrouwentoernooi gesplitst. Het vrouwen-EK wordt in Eindhoven gespeeld.

TeamNL bestaat uit:

Ted Huijsmans (ZV De Zaan, keeper), Joran Westerveld (GZC Donk, keeper), Jorn Muller (Het Ravijn), Tom de Weerd (CN Mataró, Spanje), Sam van den Burg (Sete, Frankrijk), Mart van der Weijden (GZC Donk), Bilal Gbadamassi (Spandau’04, Duitsland), Jeroen Rouwenhorst (UZSC), Jesse Koopman (PAOK Soloniki, Griekenland), Kas te Riele (Primorie Reijka, Kroatië), Lars ten Broek (OSC Budapest, Hongarije), Tim De Mey (Rari Nantes Florentia, Italie), Jesse Nispeling (GZC Donk), Flemming Kastrop (Primorac Kotor, Montenegro) en Guus van IJperen (CN Sabadell, Spanje).

Format

Volgens het nieuwe format zijn de gekwalificeerde landen verdeeld over twee divisies, gebaseerd op de eindrangschikking van het vorige EK.

In de eerste divisie – verdeeld over poule A en B – spelen de sterkste landen. Zij stromen na de poulefase rechtstreeks door naar de knock-out fase. De Nederlandse mannen zijn in divisie 2 ingedeeld in groep D met Roemenië, Slowakije en Slovenië. De nummers 1 en 2 van groep D kruisen voor een plek in de kwartfinales tegen de nummers 3 en 4 van groep B.

Speelschema TeamNL groepsfase:

Vrijdag 5 januari: Nederland-Roemenië 8-12
Zondag 7 januari: Nederland-Slowakije 17-6
Dinsdag 9 januari, 20:15 uur: Nederland-Slovenië

Complete poule-indeling EK Mannen

Divisie 1

Groep A Montenegro, Spanje, Frankrijk en Kroatië.
Groep B Georgië, Hongarije, Italië en Griekenland.

Divisie 2

Groep C Servië, Duitsland, Israël en Malta.
Groep D Slowakije, Nederland, Slovenië en Roemenië.

Foto: Tom de Weerd.

Volledig speelschema EK mannen

EK waterpolo mannen (pdf)

Op weg naar Doha en Parijs

Gezien de internationale krachtsverhoudingen zou TeamNL zichzelf een uitstekende dienst bewijzen door de poule te winnen. In dat geval wacht namelijk in de ‘cross-over’  hoogstwaarschijnlijk Georgië, een tegenstander waar Nederland min of meer gelijkwaardig aan is.

Alhoewel…bij het laatste EK in Split (september 2022) stuitten de mannen van bondscoach Harry van der Meer na een sterke poulefase eveneens op Georgië in een kruiswedstrijd om de top-8 te bereiken. Dat duel eindigde toen in een anticlimax (8-12), waarna Oranje het EK als elfde afsloot.

Eenzelfde scenario als bij het vorige EK, maar dan met een gunstiger verloop, zou voor TeamNL normaliter plaatsing voor het WK in Doha (4-16 februari) betekenen. Daar – in de hoofdstad van Qatar – zijn de laatste vier tickets voor de Olympische Spelen van Parijs te verdienen.

Kortom: wil Oranje in de race voor Parijs blijven, dan is een top 8-klassering bij het komende EK in Kroatië noodzakelijk. Overigens zou dat überhaupt een prestatie van formaat zijn, want Nederland eindigde voor het laatst in 1993 bij de beste 8 landen op een EK. In het Engelse Sheffield werd Oranje toen achtste.

Spanje, Griekenland, Frankrijk, Servië, Italië en Hongarije zijn al zeker van het WK. De drie landen die – buiten dit zestal – als hoogste eindigen op het EK, mogen eveneens naar Doha.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle