Marcel Sterkenburg BSR AGENCY
Europees Kampioenschap

EK worstelen freestyle en Grieks-Romeins

  • 17 april t/m 23 april 2023
  • Vanaf 11:30
  • Zagreb
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 17 tot en met 23 april vinden in Zagreb de EK worstelen plaats. Er wordt gestreden zowel in de Grieks-Romeinse als de vrije stijl. 

TeamNL bestaat uit:

Grieks-Romeins: Marcel Sterkenburg (87kg), Tyrone Sterkenburg (97kg) 

Grottekeningen
Worstelen is één van de oudste vechtsporten die er bestaan. Er zijn grottekeningen van worstelaars gevonden die meer dan 5.000 jaar oud zijn. De sport werd al beoefend tijdens de klassieke Olympische Spelen in 708 voor Christus. Uiteraard staat het ook op het programma van de moderne Olympische Spelen, waarvan de eerste editie gehouden werd in 1896.

Er bestaan in het worstelen twee stijlen, de Grieks-Romeinse stijl en de vrije stijl. Bij de Grieks-Romeinse stijl mag je je tegenstander alleen beetpakken bij de armen, de romp of het hoofd. Bij de vrije stijl zijn er geen beperkingen en mag je grepen doen van het hoofd tot de benen en voeten. Vrouwen beoefenen alleen de vrije stijl.

Een wedstrijd gaat over drie periodes van twee minuten, met daartussen een rustpauze van 30 seconden. 

Worsteltraditie
Nederland heeft niet zo'n rijke worsteltraditie. Jessica Blaszka was in 2016 de eerste Nederlandse vrouw die meedeed aan het worstelen op de Olympische Spelen. Een jaar eerder had ze brons gewonnen op het WK. Jessica stopte in 2021, nadat ze zich niet had gekwalificeerd voor de Spelen van Tokio. De laatste Nederlandse mannelijke worstelaar op de Spelen was George Torchinava in 2000.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle