Harrie Lavreysen 2100X900 BSR AGENCY
Olympische Spelen Parijs 2024

Baanwielrennen (m) sprint finale, (v) madison finale en sprint kwalificaties

  • 9 augustus t/m 9 augustus 2024
  • Vanaf 14:00
  • Olympische Spelen Parijs 2024
Terug naar het overzicht

Het baanwielrennen tijdens de Olympische Spelen van Parijs worden gehouden van 5 tot en met 11 augustus. Het toernooi vindt plaats in het Velodrome in Saint-Quentin-en-Yvelines.

Op dag 5 van het baanwielrennen staat de finale sprint bij de mannen op het programma en de finale madison bij de vrouwen. Daarnaast worden er ook sprint kwalificaties bij de vrouwen gereden. Bekijk hier het volledige programma. 

TeamNL bestaat uit:

Vrouwen: Hetty van de Wouw (sprint), Steffie van der Peet (sprint), Lisa van Belle (madison) en Maike van der Duin (madison)

Mannen: Harrie Lavreysen en Jeffery Hoogland

Foto: Harrie Lavreysen (BSR Agency).

Programma baanwielrennen Olympische Spelen

Vrijdag 9 augustus 2024: 14:00 - 19:55 uur

Vrouwen: madison finale met Maike van der Duin en Lisa van Belle. Sprint kwalificaties met Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet

Mannen: sprint halve finale en finale evt met Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland

Wat houdt de sprint in?

De sprint staat ook wel bekend als ‘het koningsnummer’ in het baanwielrennen. Tijdens de sprint neem je het op tegen één tot maximaal drie tegenstanders. In twee tot drie ronden probeer je de concurrent te verslaan. Het sprinttoernooi werkt met een knock-outsysteem. Na de kwalificatie neem je het elke ronde op tegen een nieuwe tegenstander. Tot de finale is dit een erg spannende strijd. 

Op de Olympische Spelen van Tokyo wist Harrie Lavreysen zich te bekronen tot olympisch kampioen van de sprint bij de mannen.

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Bekijk het officiële programma

Wat houdt de koppelkoers in?

In een koppelkoers, ook wel madison genoemd, probeer je als duo zoveel mogelijk punten te verdienen in tussensprints. Als duo ben je om en om in de koers. Door elkaar een handaflossing te geven, zorg je ervoor dat jij of je teamgenoot 'in koers' komt. Bij de tussensprints zijn punten te halen, alleen de eerste 4 verdienen punten. Door de snelle wisselingen is dit één van de spectaculairste onderdelen op de baan. Je bent als duo de winnaar van de koppelkoers zodra je de meeste ronden voor ligt of wanneer je de meeste punten hebt behaald.  

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle