Jeffrey Hoogland 2023 1200X800
Olympische Spelen Parijs 2024

Baanwielrennen (v) sprint finale en omnium en (m) keirin finale

  • 11 augustus t/m 11 augustus 2024
  • Vanaf 11:00
  • Olympische Spelen Parijs 2024
Terug naar het overzicht

Het baanwielrennen tijdens de Olympische Spelen van Parijs worden gehouden van 5 tot en met 11 augustus. Het toernooi vindt plaats in het Velodrome in Saint-Quentin-en-Yvelines. Bij het baanwielrennen wordt op twaalf onderdelen om de medailles gestreden, zes bij de vrouwen en zes bij de mannen.

Op de laatste dag, dag 7, van het baanwielrennen staat de finale sprint vrouwen en finale keirin mannen op het programma. Daarnaast wordt er bij de voruwen ook de omnium gereden. 

TeamNL bestaat uit:

Vrouwen: Maike van der Duin (omnium), Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet (sprint)

Mannen: Harrie lavreysen en Jeffrey Hoogland (keirin)

Foto: Jeffrey Hoogland (BSR Agency).

Programma baanwielrennen Olympische Spelen

Zaterdag 10 augustus 2024: 17:00 - 19:50 uur

Vrouwen: sprint halve finale en finale evt met Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet. Omnium scratch, tempo eliminatie en punten met Maike van der Duin

Mannen: keirin halve finale en finale evt. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland

Wat houdt de kerin in?

In dit van oorsprong Japanse onderdeel fiets je eerst een aantal ronden achter een gemotoriseerde gangmaker, dit wordt ook wel een derny genoemd. De derny verlaat de baan op 600 á 700 meter voor de finish. Voor die tijd mag je dit voertuig niet inhalen. Vanaf dan barst de strijd op de winst los. Wie als eerst over de finishstreep komt is de winnaar.  

Wat houdt de discipline omnium in?

De discipline omnium bij het baanwielrennen bestaat uit vijf wedstrijden in een vaste volgorde: de 200 meter tijdrit met vliegende start, de scratch, de individuele achtervolging, de puntenkoers en de 1 kilometer tijdrit. Wie aan het eind van deze vijf onderdelen de meeste punten verzameld heeft, mag zich tot winnaar kronen van het omnium. 

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Bekijk het officiële programma

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle