India Sardjoe 2022 Red Bull Media 1500x1000.jpg
Olympische Spelen Parijs 2024

Breaking (v) kwalificatie en finale

  • 9 augustus t/m 9 augustus 2024
  • Vanaf 16:00
  • Olympische Spelen Parijs 2024
Terug naar het overzicht

Het olympisch breaktoernooi is op 9 en 10 augustus 2024 op het Place de la Concorde in Parijs. 32 breakers (zestien B-boys en zestien B-girls) strijden in de Franse hoofdstad om de medailles. 

TeamNL bestaat uit:

  • India Sardjoe

Programma breaking op de Olympische Spelen

Vrijdag 9 augustus:
16:00 uur: kwalificatie dames met India
20:00 uur: finale dames evt. met India

Zaterdag 10 augustus:
16:00 uur: kwalificatie heren met Lee-Lou Demierre en Menno van Gorp
20:00 uur: finale heren evt. met Lee-Lou Demierre en Menno van Gorp

Breaking: van New York naar Parijs

Breaking is een urban dansstijl die in de jaren zeventig in de Verenigde Staten is ontstaan. Met wortels in de hiphopcultuur, kreeg breaking, ook wel bekend als breakdance, voor het eerst vorm in the Bronx in New York. Het wordt gekenmerkt door acrobatische bewegingen, gestileerd voetenwerk en een sleutelrol voor de dj en de mc.

Tijdens zogenoemde battles nemen twee breakers het tegen elkaar op. Ze weten van tevoren niet op welke muziek ze moeten battelen. Met diverse moves, zoals windmills, 6-steps en freezes, improviseren ze op het ritme van de muziek, in een poging de stemmen van de jury te winnen.

Internationale competities werden voor het eerst gehouden in de jaren negentig, waardoor de dansvorm gaandeweg populair werd onder zowel hiphop-communities als het grote publiek.

Breaking was een onderdeel van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires in 2018. Na een succesvol debuut werd het als nieuwe sport toegevoegd aan het olympische programma van Parijs 2024.

Op de Olympische Spelen bestaat het breaking uit twee evenementen: één voor B-boys en één voor B-girls. Aan beide toernooien doen zestien breakers mee. Met één vrouw (B-girl India) en twee mannen (B-boy Menno en B-boy Lee) is TeamNL goed vertegenwoordigd.

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Ga naar de officiële website

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle