Olav Kooij Giro 2024 BSR AGENCY 900X600
Overig

Ronde van Italië

  • 4 mei t/m 26 mei 2024
  • Vanaf 12:00
  • Italië
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 4 tot en met 26 mei wordt de 107e editie van de Ronde van Italië verreden. 

Nederlandse deelname:

Thymen Arensman, Olav Kooij, Fabio Jakobsen, Wout Poels, Koen Bouwman, Robert Gesink, Julius van den Berg, Danny van Poppel, Daan Hoole.

Enige Nederlandse Giro-winnaar
Het is alweer zeven jaar geleden dat Tom Dumoulin de Ronde van Italië wist te winnen. Daarmee is hij de enige Nederlandse Giro-winnaar ooit. Wilco Kelderman was vier jaar geleden dichtbij de zege, maar hij werd twee etappes voor het einde uit de roze leiderstrui gereden. Op 1:29 van winnaar Tao Geoghegan-Hart werd hij derde.

30 keer won een Nederlander een rit in de Giro. De laatste is Koen Bouwman. De renner van Jumbo-Visma was in 2022 de sterkste in de negentiende etappe van Marano Lagunare naar Castelmonte. Het was zijn tweede ritzege, nadat hij eerder ook al de zevende etappe op zijn naam had geschreven. Mathieu van der Poel won dat jaar de eerste rit en reed daarna twee dagen in het roze.

De Giro is dagelijks te volgen bij Eurosport.

Foto: Olav Kooij (BSR Agency).

Truien

Net als bij de Tour de France zijn er ook bij de Giro d'Italia diverse klassementen, met allemaal een eigen kleur trui voor de klassementsleider. 

- Algemeen klassement: roze
- Bergklassement: blauw
- Puntenklassement: paars
- Jongerenklassement: wit

Sinds 1931 draagt de leider in het algemeen klassement een roze trui. Het tricot heeft deze kleur omdat de organiserende krant, de Gazetto dello Sport, op roze papier wordt gedrukt. 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen