Khalid Choukoud ORANGE PICTURES
Overig

TCS Amsterdam Marathon

  • 15 oktober t/m 15 oktober 2023
  • Vanaf 09:00
  • Amsterdam
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Op 15 november wordt de TCS Amsterdam Marathon gelopen. 

TeamNL bestaat uit:

Vrouwen: o.a. Nienke Brinkman
, Anne Luijten en Jill Holterman

Mannen: o.a. Khalid Choukoud, Richard Douma, Roy Hoornweg, Stan Niesten en Luuk Maas

Snelste ter wereld
De TCS Amsterdam Marathon is al jaren één van de snelste marathons ter wereld. In de ranglijst snelste marathonsteden staat de marathon van onze hoofdstad op de vierde plaats. Het is dus ook niet gek dat Nienke Brinkman dit najaar kiest voor het snelle en vlakke parcours van Amsterdam om de olympische limiet voor 2024 te lopen.

Nienke: “Ik ben superblij dat ik de TCS Amsterdam Marathon ga lopen. Het is echt een thuiswedstrijd voor mij, waar veel vrienden, familie en fans langs de kant zullen staan. Dat gaat mij echt veel extra energie geven. Mijn doel? De olympische limiet van 2:26:50.” 

Nienke eindigde in april als vijftiende in de prestigieuze marathon van Boston. De 29-jarige atlete bleef met een tijd van 2:24:58 onder de limiet, maar deze tijd werd niet officieel erkend. Boston is een point-to-point race, waar geen officiële limieten worden gelopen. De Nederlandse bereidt zich voor de belangrijke wedstrijd voor in het Zwitserse Sankt Moritz, waar zij op 1.800 meter hoogte traint.

Ook Jill Holterman doet een gooi naar de olympische limiet. Haar persoonlijk record staat op 2:28:18. Als ze volgend jaar in Parijs aan de start verschijnt, dan wordt dat haar tweede olympische marathon. Op de Olympische Spelen van Tokio 2020 eindigde ze op de 63e plek.

Favoriete marathon
Khalid Choukoud behaalde al eerder successen in Amsterdam en kijkt uit naar zijn terugkeer: "De TCS Amsterdam Marathon is mijn favoriete marathon, ik voel mij er thuis en de magische finish in het Olympisch Stadion is fantastisch. Vorig jaar werd ik hier Nederlands kampioen in een nieuw persoonlijk record van 2:09:34, die tijd hoop ik dit jaar aan te scherpen. Het parcours is snel en de organisatie heeft er voor gezorgd dat er een ontzettend sterk veld staat. Ik kijk er naar uit!"

Naast een verbetering van zijn persoonlijk record, staat voor Khalid ook de olympische limiet op het spel. De kwalificatietijd voor de mannen is echter fors aangescherpt tot 2:08:10, ruim drie minuten sneller dan voor de Spelen van Tokio. (Bron: TCSAM)

Foto: Khalid Choukoud (BSR Agency).

Het moment dat Abdi Nageeye tjidens de olympische marathon in Tokio naar het zilver rende en zijn Belgische vriend Basheer Abdi opzweepte om voor het brons te gaan, blijft memorabel. Bekijk hieronder het verhaal achter de olympische prestaties en de unieke vriendschap van deze boezemvrienden.

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle