Freestyle Skiën Mees Van Lierop AL8V2807
Wereldbeker

Wereldbeker moguls en aerials

  • 22 december t/m 23 december 2023
  • Vanaf 10:30
  • Bakuriani
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Op 22 en 23 december vindt de wereldbekerwedstrijd freestyle skiën moguls en dual moguls plaats in het Georgische Bakuriani.

Nederlandse deelname:

Janneke Berghuis, Laura Berghuis

Programma:

22 december, 10:30 uur: WB moguls
23 december, 10:30 uur: WB dual moguls

Nederlandse tijden. In Georgië is het drie uur later.

Freestyle skiën

Freestyle skiën of freeski is een verzamelnaam voor diverse ski-onderdelen: ski cross, halfpipe, slope-style, big air, aerials en moguls. 

We leggen de verschillende onderdelen nog even uit:

- Aerials: bij dit onderdeel skiën de deelnemers tegen een vrijwel rechtopstaande schans op. In de vlucht moeten ze zo veel mogelijk ingewikkelde figuren maken, die door een jury worden beoordeeld. Ook de landing moet zo netjes mogelijk worden gedaan.

- Big air: de deelnemers maken enorme sprongen van een grote schans, waarbij ze in de lucht ingewikkelde trucs laten zien. Een jury beoordeelt de sprongen, waarbij gekeken wordt naar de uitvoering, de moeilijkheid van de trucs en naar de landing. 

- Halfpipe: de halfpipe is letterlijk een metershoge halve pijp, in dit geval in de sneeuw. De skiërs glijden van de ene naar de andere kant, waarbij ze ingewikkelde sprongcombinaties laten zien. De jury geeft punten voor de uitgevoerde oefening.

- Moguls: de skiërs maken een afdaling over een hobbelige piste. Onderweg moeten ze over twee schansen, waarbij ze punten krijgen voor de sprongen. In combinatie met de tijd levert dit de eindscore op.

- Skicross: bij de skicross nemen vier tot zes skiërs het tegen elkaar op, op een geaccidenteerd parkoers. Degene die als eerste de finish bereikt is de winnaar.

- Slopestyle: hierbij moeten de skiërs een parkoers afleggen met een aantal obstakels, zoals rails, boxen en schansen. Dit moeten ze doen met zoveel mogelijk stijl en trucs, waarvoor ze punten krijgen van een jury.

 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen