Puck Pieterse ES 2023 BSR AGENCY 1500X1000
Wereldkampioenschap

WK cross country

  • 8 augustus t/m 12 augustus 2023
  • Vanaf 10:00
  • Super-WK wielrennen, Glasgow
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 3 tot en met 13 augustus zijn de wereldkampioenschappen wielrennen in alle disciplines in Glasgow. Baanwielrennen, wielrennen op de weg, BMX, mountainbike, parawielrennen op de baan en de weg; alles komt voorbij.

Het mountainbike is van 8 tot en met 12 augustus. De wedstrijden zijn live te volgen bij de NOS.

TeamNL bestaat uit:

Elite mannen:
Mathieu van der Poel

Elite vrouwen:
Anne Tauber (rijdt ook shortrace)
Puck Pieterse (rijdt ook shortrace)

Verschillende belangen

In de XCO-wedstrijden start de Nederlandse ploeg met verschillende belangen: bij de mannen is olympische kwalificatie de insteek, bij de vrouwen kan TeamNL inzetten op de wereldtitel.

Bondscoach Gerben de Knegt ziet twee totaal verschillende invalshoeken voor de XCO-onderdelen. "Bij de mannen is het de uitdaging om op dit WK een startplek voor de olympische MTB-wedstrijd te bemachtigen. In de wereldbekers is dat een lastige opdracht, maar de UCI heeft voor de twee op dit WK best geklasseerde landen, die niet op een andere manier een startbewijs voor Parijs 2024 afdwingen, een plek op de Spelen. We weten niet op voorhand welke plek die positie gaat opleveren en weten sowieso pas later in dit kwalificatietraject of we zo’n startplek hebben. Maar dit is met name voor Mathieu van der Poel – die natuurlijk in het verleden bewees met de top mee te kunnen doen – de meest reële kans kwalificatie af te dwingen."

Mathieu is bij de WK mountainbiken de enige Nederlandse deelnemer bij de mannen. Milan Vader, de andere Nederlander die op de startlijst stond, heeft zich ziek afgemeld.

Bij de vrouwen ziet de wereld er compleet anders uit. "Nederland heeft nog nooit zo’n sterk presterende lichting vrouwen gehad in de geschiedenis van het mountainbiken. We hebben normaliter vier sterke troeven, waarvan Fem van Empel heeft aangegeven niet te rijden in Schotland, omdat ze zich gaat voorbereiden op haar veldritseizoen. Puck Pieterse is dit seizoen van zeer hoog niveau en zal – als ze die vormpiek kan doortrekken naar dit WK -voor de titel kunnen gaan. Maar ook Anne Terpstra heeft bewezen op een goede dag hoge ogen te kunnen gooien. Hier is olympische kwalificatie geen item meer en richten we ons puur op een topresultaat. De vrouwen rijden ook de shortrace, wat betekent dat we niet aan de Mixed Relay meedoen. Dat zou het programma te vol maken voor hen."

Helaas heeft Anne Terpstra zich moeten afmelden voor het WK. De vice-wereldkampioene van 2021 is niet fit genoeg.

Technisch directeur en chef de mission Wilbert Broekhuizen denkt dat TeamNL ook in het mountainbiken hoog kan inzetten. "Puck Pieterse heeft de overstap naar de elite gemaakt en daarbij direct de aansluiting met de wereldtop gemaakt, waarbij ze nu al als topfavoriet afreist naar het WK in Glasgow. Bij de mannen is het mooi om te zien dat Mathieu van der Poel de uitdaging aangaat om een week na de wegwedstrijd ook het WK mountainbike te rijden. Het is uniek dat hij die combinatie ook op dit hoogste niveau wil maken.’’ (KNWU)

De wedstrijden zijn via de livestream te volgen bij de NOS.

Foto: Puck Pieterse won onlangs goud bij de Europese Spelen (BSR Agency).

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle