Lynn van der Meer BSR_AGENCY.jpg
Wereldkampioenschap

WK sportklimmen en paraklimmen

  • 1 augustus t/m 10 augustus 2023
  • Vanaf 09:00
  • Bern
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 1 tot en met 12 augustus wordt in het Zwitserse Bern het achttiende WK sportklimmen gehouden. Het evenement geldt ook als kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. 

Op dit wereldkampioenschap medailles te verdienen in vier categorieën: boulder, lead, speed én het gecombineerde format boulder & lead. Voor Nederland is de deelname aan het wereldkampioenschap een belangrijke stap in het streven naar deelname aan de Olympische Spelen.

Daarnaast staat paraklimmen op het programma. Paraklimmen staat op de nominatie om toegelaten te worden aan de Paralympische Spelen in Los Angeles 2028. Het team van vijf Nederlandse klimmers heeft als voornaamste doel te leren en zich verder te ontwikkelen. Deze tussenstap vormt een mooie opmaat naar het uiteindelijke ultieme doel: deelname aan de Olympische en Paralympische Spelen.


Nederlandse deelname:

WK sportklimmen:

  • Lynn van der Meer (lead en boulder)
  • Lisa Klem (boulder)

WK paraklimmen: 

  • Christiane Luttikhuizen (RP3)
  • Eva Mol (RP1)
  • Jamie Barendrecht (RP3)


Op de Olympische Spelen in Parijs 2024 vormen de disciplines boulder en lead één medaille-evenement met een gecombineerde eindstand. Klimmers moeten daardoor goed presteren in beide disciplines. Tijdens het WK vindt eveneens de gecombineerde discipline plaats en verdienen de beste drie mannen en beste drie vrouwen een olympisch startbewijs.

Binnenhalen van punten
Lynn van der Meer heeft dit jaar, naast internationale leadwedstrijden, ook meegedaan met verschillende boulderwedstrijden. Tijdens het WK doet ze mee met beide disciplines. Het draait voor Lynn om het binnenhalen van punten die nodig zijn voor de olympische kwalificatiewedstrijden in het najaar van 2023 en voorjaar van 2024. Lynn heeft afgelopen jaar de vorm bevestigd in lead, waar ze haar hoogste resultaat tot nu toe op een World Cup liet zien met een veertiende plaats in de halve finale en een fraaie vijfde plaats bij de Europese Spelen in Krakow.

Lisa Klem bundelt haar krachten met de beste boulderaars van de wereld. Tijdens de Europese competitiewedstrijden in het voorjaar bemachtigde Lisa in de eindstand een zilveren medaille. Hierdoor plaatste ze zich voor het WK. De volgende stap is meestrijden met de wereldtop. Voor de 18-jarige klimmer uit Den Haag wordt het haar debuut op een seniorenwereldkampioenschap. Later dit jaar klimt Lisa in Zuid-Korea het wereldjeugdkampioenschap in haar eigen leeftijdscategorie.

Twee gouden, twee bronzen en één zilveren medaille sleepte het parateam dit seizoen in de wacht. Tijdens de eerste paraklimwedstrijd van het seizoen werd direct de buit binnengesleept: goud voor Jamie Barendrecht, zilver voor Christiane Luttikhuizen en brons voor Eva Mol. Daarna lukte het Christiane bij een volgende wereldbeker om het goud te bemachtigen. Eva stak haar tweede bronzen medaille in haar zak. (Bron: NKBV)

Programma:

1 augustus, 09:00-18:00 uur: kwalificatie boulder (m)
2 augustus, 11:00-18:00 uur: kwalificatie lead (v)
3 augustus, 08:30-15:00 uur: kwalificatie lead (m)
3 augustus, 15:30-22:30 uur: kwalificatie boulder (v)
4 augustus, 10:00-20:30 uur: halve finale en finale boulder (m)
5 augustus, 10:00-20:30 uur: halve finale en finale boulder (v)
6 augustus, 10:00-20:30 uur: halve finale en finale lead (m/v)
8 augustus, 09:00-19:00 uur: kwalificatie paraklimmen (m/v)
9 augustus, 09:00-22:30 uur: halve finales combinatie boulder & lead (m/v)
10 augustus, 09:00-12:00 uur: kwalificatie speed (m/v)
10 augustus, 13:00-19:00 uur: finales paraklimmen (m/v)
10 augustus, 20:00-21:00 uur: finales speed (m/v)
11 augustus, 19:00-22:00 uur: finale combinatie boulder & lead (v)
12 augustus, 16:00-19:00 uur: finale combinatie boulder & lead (m)

Foto: Lynn van der Meer (BSR Agency).

Live kijken?

Het WK sportklimmen is te bekijken via Eurosport en Discovery+.

De drie klimdisciplines

Lead
Het klimmen van in moeilijkheidsgraad oplopende routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt, wint.

Boulderen
In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n 5 meter hoog geklommen. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt en binnen een bepaalde tijd.

Speed
De enige klimsport-discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een 15 meter hoge wand. De snelste klimmer wint.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen