Annemiek Bekkering and Annette Duetz, 49er FX.jpg

Europese titel voor 49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz

19 mei 2019
Watersportverbond

Nederlandse 49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering & Annette Duetz hebben bij het EK 49erFX precies gedaan waarvoor ze naar Weymouth waren gekomen: het tweetal wint, na een zenuwslopende medalrace, de Europese titel en de nationale selectie in de strijd om het Olympische startbewijs. Daarmee zijn Bekkering & Duetz Europees kampioen, regerend Wereldkampioen én verzekerd van hun “Ticket to Tokyo”; het duo zal door het Watersportverbond worden voorgedragen aan NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020.

Van begin tot eind van de week voeren de dames onder een enorme hoeveelheid druk. Ze moesten minimaal 2e overall eindigen in het overall klassement om nog kans te maken op het Olympische startbewijs. De week begon vrijwel vlekkeloos, maar tijdens de laatste twee fleetrace-dagen liet het duo hier en daar toch wat meer punten liggen dan nodig, waardoor de beslissing voor de nationale selectie pas viel tijdens de medalrace. Het duo komt na de medalrace dan ook opgelucht van het water: “We hebben een hele spannende medalrace gehad. Het ging heel goed. We lagen 1e maar toen kwam er toch nog een hele grote shift, waardoor de Noren, die vlak achter ons stonden in het klassement ons toch nog inhaalden, dus toen werd het super-super-superspannend. Maar we bleven dichtbij en bleven rustig. We zijn als tweede gefinisht en dat was genoeg. Het is gelukt!”  

Het duo wist ondanks de enorme spanning tijdens de race toch redelijk rustig te blijven: “Onze tactiek op het water is heel veel blijven praten over alles wat we zien en wat we moeten doen op de baan en wat er gebeurt. Halverwege de race vroeg ik (Annemiek, red.) aan Annette: kun je alsjeblieft blijven praten?

Nationale selectie én Europese titel
“We zijn 2e overall geworden en dat betekent dat we naar Tokio mogen! Maar met de Brazilianen op 1 betekent het ook nog eens dat de Europese titel voor ons is. Dat was zeker ons doel. Nu is het allebei gelukt. Dat gaan we vanavond even goed vieren!”  

Dankbaar voor hulp van het 'teampie'
Met in totaal 8 dames hebben de 49erFX-zeilsters naar de trials toe gewerkt. Slechts 1 team mag naar de spelen. Bekkering & Duetz zijn dankbaar voor de hulp en de samenwerking met de andere meiden: “Afgelopen twee jaar hebben we met 8 meiden hier naartoe gewerkt en elkaar geholpen. Andere dames hebben ook super hard gewerkt en bijgedragen aan het niveau waarop we nu varen, dus er gaat zeker een woord van dank uit naar hoe goed we dat met z’n allen hebben gedaan. Ook samen met Alain (Sign, red.), onze coach die ons ook deze week onwijs heeft gesteund en Harvey (Hillary, red.) die het team bij elkaar heeft gehouden. Dat we dit zo met z’n allen, met het teampie, hebben kunnen doen, dat is wel heel bijzonder.”

Einde road to Tokyo voor Van Aanholt & Jongens
Voor Odile van Aanholt & Marieke Jongens stopt de Road to Tokyo hier. Het duo ging met een voorsprong van 10-2 in de nationale selectie naar Weymouth, na winst van het eerste selectie-evenement (World Cup in Genua). Maar na een zeer moeizame week in Weymouth eindigt het duo op de 23e plek overall en grijpt naast de selectiepunten. Bekkering en Duetz voegden met een 2e plek in het open klassement 9 punten aan hun bestaande 2 punten toe. Daarmee eindigde de selectiestrijd met een score van 11 - 10 in het voordeel van Bekkering & Duetz.   

Aangeslagen blikt het duo Van Aanholt & Jongens terug op de strijd: “De andere Nederlandse dames hebben gewoon heel goed gevaren. Het hoofd koel gehouden en de Olympische selecties gewonnen. Wij niet en dat is heel zuur, maar ze hebben het volledig verdiend.”

Toch zijn Van Aanholt & Jongens trots op wat ze tot dusver bereikt hebben, zeker gezien de relatief korte periode dat het duo nog maar samen vaart: “We kunnen absoluut met trots terugkijken. We hebben 15 maanden met elkaar gevaren en daarin hebben we hele mooie dingen laten zien. Nu moeten we eerst even alles goed laten bezinken. Even niet zeilen en hoop leuke dingen doen met fijne mensen om ons heen en dan met een frisse blik kijken wat de volgende stap gaat zijn.”

Eindklassement 49erFX (Europees klassement)

  1. Bekkering & Duetz (NED), 79 pnt
  2. Naess / Ronningen (NOR), 83 pnt
  3. Bobeck / Tengstrom (SWE), 93 pnt
  4. Nielsen / Olsen (DEN), 101 pnt
  5. Dobson / Tidey (GBR), 106 pnt

Eindklassement 49erFX (Open klassement)

  1. Grael / Kunze (BRA), 76 pnt
  2. Bekkering & Duetz (NED), 79 pnt
  3. Naess / Ronningen (NOR), 83 pnt
  4. Maloney / Meech (NZL), 90 pnt
  5. Bobeck / Tengstrom (SWE), 93 pnt

23. Van Aanholt / Jongens (NED), 204 pnt
25. Offerman / Janmaat (NED), 217 pnt
34. Couvert / Wilschut (NED), 188 (silver fleet)

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle