Bekkering Duetz Wk Goud 2018 760

Zeilster Annemiek Bekkering stopt met topsport

29 november 2021
Watersportverbond

"Zeilen is fantastisch", dat is een van de eerste uitspraken van Annemiek Bekkering (30) als ze uitlegt waarom ze stopt met topsport. Dat lijkt tegenstrijdig, maar ze geeft aan dat ze voor haar eigen gevoel alles eruit heeft gehaald. Na 12 jaar topsport, in drie verschillende projecten, met twee wereldtitels en een olympische medaille kent Bekkering een hele succesvolle carrière. Maar nu is het voor Annemiek goed zo. 

Op 3 augustus 2021 stond Annemiek Bekkering zij aan zij met haar maatje Annette Duetz op de kade van de olympische haven van Tokio. Te midden van haar teamgenoten vierden ze de bronzen medaille in de 49erFX. Op dat moment dacht ze misschien wel aan stoppen, maar ze hield de optie van doorgaan open. Nu, enige maanden later, is het besloten: geen nieuwe topsportprojecten meer.

"Ik heb er lang over nagedacht, maar mijn gevoel zegt dat ik alles eruit gehaald heb wat erin zat. Het kan altijd beter en meer, maar om dat te bereiken heb je honderd procent motivatie nodig. Die is er niet meer. Het voelt gewoon af. Het is goed zo. Ik ben blij met mijn keuze, niet opgelucht en zeker ook niet verdrietig. Annette weet uiteraard van mijn beslissing. Je moet weten in topsport zijn veel meer tegenslagen dan overwinningen. Iets winnen is al heel lastig, maar om dat te herhalen moet je nog zo veel harder werken om dat nog een keer bereiken," legt de tweevoudig wereldkampioen in de 49erFX uit.

Bekkering Duetz Brons Tokio 760
Bekkering (rechts) en Duetz met olympisch brons (foto Sailing Energy)

Prachtige ontwikkeling

Vanaf 2014 vormde de zeilster van WV Wolphaartsdijk een duo met Annette Duetz in de 49erFX. Het tweetal maakte snel progressie en plaatste zich voor de Spelen van Rio 2016. Met hoge verwachtingen vertrokken ze naar Brazilië, maar enigszins teleurgesteld na de zevende plaats keerden ze weer terug. Dat hadden ze zich heel anders voorgesteld. Het duurde even, maar uiteindelijk besloten Bekkering en Duetz samen door te gaan. In de jaren die volgden maakten ze als mens en als team een prachtige ontwikkeling door op weg naar Tokio 2020.
 
Annemiek daarover: "Ik ben vooral heel trots en blij met de persoonlijke ontwikkeling die Annette en ik hebben doorgemaakt. We zijn heel sterk gegroeid. Dat vonden we ook heel belangrijk. Rio was zo anders dan de Spelen in Japan. We hebben leren winnen in die periode daartussen. Voor Rio werden we vaak vierde of vijfde bijvoorbeeld. We hebben in die periode hulp gekregen van de verschillende topcoaches binnen het Watersportverbond om daarin te groeien. Om mentaal sterker te worden. We hebben geleerd het simpel te houden en altijd een stap vooruit te denken. We begrepen ook steeds beter dat het niet alleen om de medailles gaat. We raakten niet in paniek als het tegenzat. Kracht en motivatie moet komen uit groei, uit progressie. Medailles zijn dan een bevestiging."

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle