eva de goede ANP.jpg

Hockeysters krijgen ‘megakriebels’ in olympisch Tokio

16 augustus 2019
AD

Het olympisch dorp en het hockeystadion zijn nog in aanbouw, op het veld mochten de onze hockeysters niet komen. Toch kregen de internationals de kriebels, eind vorige maand bij een bliksembezoek aan Tokio.

Helemaal ideaal was het eigenlijk niet, zo vlak voor het EK in Antwerpen, dat eind volgende week begint. Maar bondscoach Alyson Annan wilde de speelsters vast laten ruiken aan Japan, waar volgend jaar de Olympische Spelen worden gehouden. En laten wennen aan de omstandigheden, in deze tijd van het jaar erg warm en vochtig. Een tweedaags bezoek aan Tokio vormde het hoogtepunt van de trip. Ook al waren het olympisch dorp en het hockeystadion nog deels in aanbouw.

"Ik kreeg megakriebels, echt kippenvel op mijn armen”, zegt aanvoerster Eva de Goede (30). Die maakte het olympische circus toch al drie keer mee, maar dat deed daar niets aan af. "We beklommen een toren die uitkeek over het olympisch dorp. ‘Daar komt ongeveer de eetzaal’, zeiden we tegen elkaar. We creëerden echt al een beeld. Dat kan alleen maar helpen. Maar we zeiden wel tegen elkaar: we zijn er nog niet. Dit moet vooral een motivator zijn.”

Lidewij Welten (29) is de andere international voor wie het de vierde Spelen zouden moeten worden. De aanvalster won net als De Goede goud in Peking (2008) en Londen (2012) en zilver in Rio de Janeiro (2016). "Die reis naar Japan was echt tof”, zegt de Brabantse. "Ik ging echt al een beetje visualiseren. Je ziet het voor je, hoort het stadiongeluid en voelt de vibe die er straks zou kunnen hangen. Het klinkt heel zweverig, ik weet het.”

De Goede constateerde tevreden dat het hockeystadion op een mooiere plek ligt dan drie jaar geleden in Rio. "Daar was hockey een ondergeschoven kindje en dat voelde je ook. Toen we daar aankwamen, moesten we onze kamers zelf nog een beetje schoon en gezellig maken. De Spelen in Japan zullen perfect georganiseerd zijn.”

Met die warmte viel het overigens wel mee, zeggen beide speelsters tijdens een mediasessie in Huizen. Welten: "Tja, je zweet als je hockeyt… Je drinkt wat meer, gebruikt wat vaker een ijsvest en zoekt de verkoeling. Met kleine simpele dingen is het prima te doen.”

Op het EK kan Oranje zich al plaatsen voor de Spelen, als het de titel wint. Lukt dat niet, volgt later dit jaar een tweekamp met een ander, lager geklasseerd, land. Welten: "Dat zou geen totale ramp zijn, maar wij hebben de kwaliteiten om het EK te winnen.”

 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen