Kjeld Nuis geniet van poppenkast bij wereldrecords

24 oktober 2019
Sportnieuws.nl

Snelheidsduivel Kjeld Nuis is klaar voor het nieuwe schaatsseizoen. De koning van de 1000 en 1500 meter wil dit jaar nog sneller over het ijs vliegen. Vorig seizoen sloot hij af met twee wereldrecords, maar het kan nog beter volgens Nuis. De sleutel? Het bewaren van de rust en het niet verliezen van je eigen gedachte. "Ik ben zelf mijn grootste vijand", zegt Nuis tegen Sportnieuws.nl.

Het nieuwe schaatsseizoen staat voor de deur. Volgende week begint het World Cup Kwalificatietoernooi in Thialf. "Wedstrijden om je ergens voor te plaatsen dat vind ik de moeilijkste wedstrijden. Plaatsen is gewoon kut", aldus de sprinter.

'Grauwe kutsfeer'
"Een WK is mooi met een oranjepak aan, een vol Thialf. Dan denk ik kom maar op, ik zal eens laten zien wat ik kan. Met een plaatsing is het altijd: zit ik bij de eerste vijf? Mag ik mee? Geen gekke dingen doen. Niet vallen in een laatste bocht. Dat is gewoon net anders rijden, je bent een soort van ingehouden."

"Al die gedachten van angst en twijfel daar ga ik langzamer door. Ja, in zo'n geval ben ik écht mijn grootste vijand. OKT is ook vreselijk, er is dan een soort grauwe kutsfeer. Je kan daar alleen maar verliezen", zegt de 29-jarige Leidenaar.

Zo blij als een kind
Nuis reed vorig seizoen een wereldrecord op de 1000 meter en op de 1500 meter. In een terugblik vertelt hij hoe erg hij daarvan kan genieten. "Het is eigenlijk een heel kinderachtig gebeuren. Toen ik dat wereldrecord reed was ik op zoek in die hal naar dat bord met dat lelijke vuurwerk. Daar kijk ik al heel mijn hele leven naar en dan denk je ja ik wil dat zien!"

"En dan schuift iemand met van die epische muziek een naam eruit. Er is niemand meer in die hal, de lichten zijn uit. De enige die er nog is, is de ijsmeester die met nog wat verdwaalde familieleden van Brittany Bowe en mij dat ding eruit haalt. Maar voor mijzelf, toen ik op dat wagentje stond, ja dat ging wel even in slowmotion. Dat is voor mij echt kippenvel. En dan denk ik, 'hier doe ik het voor.' Ja als een kind zo blij."

Het kan nóg sneller
Een tijd van 1.39;00 op de 1500m is dat mogelijk? Volgens Nuis zeker wel. "Dat roep ik in een enthousiaste bui, omdat ik weet dat het kan. Als ik die misser niet gemaakt had was het wereldrecord 1.39;00, maar die misser maak ik ook niet voor niks. In de eerste 1100 meter heb ik alles gegeven. Krachten op je benen, die je nog nooit eerder hebt gevoeld dan ben je gewoon op en maak je dat foutje. Dan denk je dit is de laatste bocht, ik moet nog even."

"Het enige wat ik dan moet doen is gewoon blijven zitten en bewegen. Als je die niet maakt dan glijd je door", gaat Nuis verder. Dat zijn de dingen waar ik elke dag op moet hameren. De sleutel voor deze winter is om de rust te bewaren. Niet denken 'ik ga hier iets doen wat iemand nog nooit gedaan heeft', dan rijd ik niet goed."

Contractverlenging
Tijdens de persconferentie van team Lotto Visma is bekendgemaakt dat Nuis zijn contract tot 2023 heeft verlengd. Nuis: "Ik ben nu super happy. Na de spelen ben ik nog een jaar aan de ploeg verbonden. Vorige keer na de Spelen heeft het allemaal best lang geduurd. Ik wil niet meer tijdens een Olympisch seizoen bezig zijn met wat daarna komt. Ik wil mij puur focussen op techniek en sportief gebied en niet wat ga ik volgend jaar doen? Dat geeft heel veel rust."

"Vanaf vandaag ben ik het langste bij dit team, samen met Jan Smeekens. Ik heb samen getekend met Smeekens, maar ik denk dat ik het net iets langer ga volhouden dan hij", grapt Nuis.

Dit bericht verscheen eerder op Sportnieuws.nl

Gerelateerde artikelen

Toon alle