Jetze Plat Foto Mathilde Dusol.jpg

TeamNL-update: zware hersenschudding Jetze Plat na motorongeluk

14 juni 2020
Redactie

Na de lockdown komt de sportwereld langzaam weer op gang. Check ons weekblog voor de laatste updates!

Zondag 14 juni

Judoka Ilona Lucassen overleden

Met groot verdriet hebben we vandaag vernomen dat Ilona Lucassen is overleden. Ilona, die slechts 23 jaar werd, maakte sinds 2016 deel uit van de nationale selectie op Papendal. Haar beste prestatie leverde de Brabantse in 2018 toen ze in Den Haag brons veroverde tijdens de Grand Prix. Afgelopen jaar maakte Ilona ook deel uit van het team dat zilver won op de EK mixteams.

Lees hier meer.

Nekletsel en zware hersenschudding Jetze Plat na motorongeluk

Jetze Plat, vorig jaar uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar, heeft naast een zware hersenschudding een scheurtje in zijn nekwervel opgelopen. De 29-jarige handbiker kwam woensdag ten val met zijn motor, zo schrijft hij op Instagram.

"Alles zal volledig herstellen, maar het zal even tijd nodig hebben", aldus Plat, die uitgerekend op zijn verjaardag gewond raakte. "Dank voor alle felicitaties nog. Dat ik niet gereageerd heb is niks persoonlijks, maar kijken naar een schermpje is even niet mijn hobby."

Vier jaar geleden veroverde Plat een gouden plak op de triatlon bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Donderdag 11 juni

BinckBank Tour doet twee dagen Zeeland aan

De BinckBank Tour, de grootste Belgisch-Nederlandse rittenkoers, doet dit jaar twee dagen Zeeland aan. Op woensdag 30 september vindt een individuele tijdrit van 9,4 km plaats in Vlissingen. Een dag later (1 oktober) start de derde rit in het Zeeuwse Philippine. Dat maakte de organisatie van de wielerwedstrijd donderdag bekend.

Vanwege de coronacrisis is de BinckBank Tour dit jaar ingekort tot vijf dagen in plaats van zeven. De wedstrijd in de World Tour vindt nu plaats van 29 september tot en met zaterdag 3 oktober. De organisatie is nog in gesprek met andere start- en finishplaatsen.

Tom Dumoulin wint de BinckBank Tour in 2017.

Woensdag 10 juni

Gewichtheffen op Spelen onzeker door corruptieschandaal

Het is lang niet zeker dat gewichtheffen zijn status als olympische sport behoudt. Het Internationaal Olympisch Comité is geschrokken van de omvangrijke corruptie binnen de mondiale gewichthefbond IWF.

Een onafhankellijk onderzoeksrapport maakt melding van tientallen jaren van omkoping en fraude onder aanvoering van de voormalig voorzitter Tamas Ajan. De Hongaar verdoezelde positieve dopinggevallen, liet dopingboetes persoonlijk aan hem uitbetalen en haalde miljoenen euro's aan contanten van de rekeningen van het IWF.

Handbaldoelman Eijlers zet punt achter lange carrière

Handbaldoelman Gerrie Eijlers heeft zijn carrière als actieve speler beëindigd. "We waren met het Nederlands team nog in de race voor het WK in 2021. Daar dacht ik over na. Nu dat van de baan is, heb ik besloten te stoppen", zegt de 40-jarige Volendammer op de website Handball Inside.

Eijlers droeg 120 keer het shirt van Oranje en speelde de afgelopen jaren voor Kras Volendam in de eredivisie.

Robin Schoenaker en Gerrie Eijlers.jpg
Gerrie Eijlers in de goal, met voor hem Robin Schoemaker (foto: NHV).

Langebaanschaatsers kunnen vanaf 27 juli trainen in Thialf

De KNSB en Thialf hebben een akkoord bereikt over het zomerijs 2020. Vanaf 27 juli kunnen de langebaanschaatsers trainen op de 400-meterbaan in Heerenveen. Het ijs blijft liggen tot en met het winterseizoen 2020-2021, dat in Thialf officieel op 14 september begint.

De KNSB en Thialf hebben ook nieuwe afspraken gemaakt over het shorttrackijs. De nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter kan vanaf 13 juli weer gebruik maken de 30x60 meter grote ijsbaan op het middenterrein van Thialf.

EK badminton verplaatst naar 2021

De Europese kampioenschappen badminton zijn voor dit jaar van de agenda gehaald. Het toernooi is verplaatst naar volgend jaar en wordt nu van 27 april tot 2 mei gehouden. Dat zal alsnog in Kiev gebeuren. 

De Europese eindronde zou dit jaar eigenlijk op 21 april in Kiev beginnen. Maar dat was niet mogelijk vanwege het coronavirus. Het is de Europese badmintonbond niet gelukt om het toernooi dit jaar opnieuw op de kalender te zetten. De World Tour badminton wordt in september hervat met de Taipei Open. De World Tour Finals beginnen op 20 december in het Chinese Guangzhou.

Ruiter Van der Vleuten kan eerder dan verwacht weer springen

Springruiter Maikel van der Vleuten keert eerder dan verwacht terug in de ring. De Nederlandse topper uit Brabant neemt vanaf volgende week in de Franse badplaats Saint-Tropez deel aan een wedstrijdreeks van drie weken. "Ik heb echt de garantie gekregen dat het doorgaat."

De paarden zullen vermoedelijk maandag per vrachtauto naar het zuiden van Europa vertrekken. Van der Vleuten, met het nationale team wereldkampioen in 2014 en Europees kampioen in 2015, is van plan in Eindhoven op het vliegtuig te stappen. "We moeten nog even goed kijken wat allemaal mogelijk is. Ik weet eigenlijk pas sinds twee dagen dat het doorgaat. Het begint met een 2-sterren wedstrijd en eindigt met een 5-sterren wedstrijd. Op die manier kunnen we alles weer rustig opbouwen."

Maikel Van Der Vleuten 2
Maikel van der Vlleuten (foto: HippoPhoto).

Eventingruiters naar Duitsland voor eerste wedstrijd na corona

Onze eventingruiters doen dit weekeinde al voor het eerst mee aan een internationale wedstrijd, sinds de uitbraak van het coronavirus in maart ook de paardensport volledig stillegde. In het Duitse Westerstede vindt van 11 tot en met 14 juni de eerste eventingwedstrijd na de coronapauze plaats. Mara van de Ven, Sophie Postma, Lois Joosse en Noor Kuilboer, alle vier afkomstig uit de Nederlandse selectie, staan aan de start van de discipline die bestaat uit een dressuurproef, een springparcours en een cross.

Drie amazones reizen naar het Zuid-Duitse Buch voor een endurance, een langeafstandsrace door de natuur. Carmen Römer-Theunissen en Angela Jonkman rijden de 120 kilometer, Myerea Erckens is de Nederlandse deelnemer in de wedstrijd over 100 kilometer.

WK vierspannen niet in Limburg

Het WK vierspannen wordt volgend jaar september toch niet in het Limburgse Kronenberg gehouden. De organisatie van het paardenevenement heeft besloten van 8 tot en met 12 september alleen het WK tweespannen plaats te laten vinden.

Uiteindelijk bleek het niet verstandig om beide evenementen tegelijkertijd te houden. Bij slecht weer zouden de circa 120 deelnemers wellicht niet onder dezelfde omstandigheden kunnen uitkomen. Ook zouden er minder startplaatsen per land beschikbaar komen als de WK's werden gecombineerd. Het is nog niet bekend waar het WK vierspannen nu gaat plaatsvinden.

Maandag 8 juni

Zaalvolleyballers trainen mee met beachvolleyballers op zand

Een aantal van onze zaalvolleybalinternationals traint deze weken op het zand mee met de beachvolleyballers. Ze doen dat op de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, waar ze te gast zijn bij bondscoach beachvolleybal Richard de Kogel en zijn staf.

Onder anderen de internationals Anne Buijs, Celeste Plak, Marrit Jasper, Wessel Keemink, Michaël Parkinson en Ewoud Gommans trainen er op de voor hun ongewone ondergrond.

De Nederlandse volleybalteams mogen vanaf half juni onder strikte voorwaarden weer trainen op hun vertrouwde thuisbasis Papendal. De afgelopen maanden kon er vanwege de coronamaatregelen helemaal niet worden gevolleybald. Om goed voorbereid te kunnen verschijnen op Papendal, kunnen de zaalinternationals twee weken lang op vrijwillige basis meetrainen in Den Haag.

Inside the athlete Celeste Plak
Celeste Plak gaat trainen op het zand.

WK's driebanden uitgesteld

De mondiale biljartbond UMB heeft in verband met de coronapandemie drie WK's driebanden verplaatst van de herfst van dit jaar naar begin volgend jaar.

Het WK voor mannen vindt nu van 13 t/m 17 januari 2021 plaats in Turkije. De WK voor vrouwen en junioren, die toebedeeld waren aan Heerhugowaard, vinden eveneens in Turkije plaats, van 5 t/m 10 januari. Heerhugowaard blijft wel op de kalender staan voor de WK's van 2021 en 2022. Titelverdedigster Therese Klompenhouwer heeft begrip voor de beslissing van de organisatoren. "Maar natuurlijk is het jammer", reageert ze. "Drie WK's op rij in eigen land, dat motiveerde me enorm om hard te trainen. Maar ik ben er zeker van dat we in 2021 in Heerhugowaard een geweldig evenement gaan krijgen."