Kira Toussaint gebalde vuist ANP 402883772

TeamNL-update: Kira Toussaint zwemt wereldrecord

15 november 2020
Redactie

Check ons ​​weekblog voor de laatste updates over de sporters van TeamNL.

Zondag 15 november

Wesley Koolhof wint met Mektic eerste duel ATP Finals

Tennisser Wesley Koolhof heeft zijn eerste wedstrijd in het dubbeltoernooi van de ATP Finals gewonnen. Met zijn dubbelpartner Nikola Mektic uit Kroatië was de 31-jarige Nederlandse dubbelspelspecialist de Duitsers Kevin Krawietz en Andreas Mies de baas. Ze wonnen in de supertiebreak: 6-7 (3) 7-6 (4) 10-7.

Zaterdag 14 november

Basketbalsters houden door zege op Hongarije zicht op EK

Onze basketbalsters hebben tegen Hongarije hun derde EK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. In de Sporthallen Zuid in Amsterdam werd het 68-63. De basketbalsters houden daarmee zicht op plaatsing voor het Europees kampioenschap van volgend jaar in Spanje en Frankrijk.

Na drie duels staat Oranje bovenaan in de groep met 6 punten. Slowakije en Hongarije hebben 3 punten, maar de Slowaken speelden een wedstrijd minder.

De Orange Lions proberen zich te plaatsen voor het EK, iets wat in 1989 voor het laatst lukte. In de poule plaatst het beste land zich automatisch. De vijf beste nummers 2 uit de negen groepen gaan ook naar het eindtoernooi. Of Nederland een van die ploegen is, zal pas in februari duidelijk worden als de laatste en beslissende poulewedstrijden worden gespeeld.

Kira Toussaint zwemt wereldrecord

Kira Toussaint heeft een vinkje kunnen zetten op haar bucketlist. Een wereldrecord zwemmen stond hoog op haar 'verlanglijst'. Juist op het moment dat ze het niet verwachtte, lukte het. "Nog nooit is iemand sneller geweest dan ik op deze afstand. Een onwerkelijk gevoel, bizar", zegt Kira vanuit Boedapest, waar ze meedoet aan de International Swimming League (ISL).

De 26-jarige Amsterdamse tikte in het 25 meterbad van de Duna Aréna in de Hongaarse hoofdstad op de 50 meter rugslag aan na 25,60 seconden. Kira dook daarmee zeven honderdsten onder het wereldrecord kortebaan dat sinds 2014 in handen was van de Braziliaanse Etiene Medeiros (25,67). 

Op het Europees kampioenschap vorig jaar december in Glasgow, maar ook bij de ISL zat Toussaint heel dichtbij het wereldrecord. Het verschil was in beide gevallen slechts zevenhonderdste. “Ik wilde dit zo graag en nu is het gelukt. Wouw. Ik ga hier zeker heel erg van genieten en ben er echt heel blij mee. Maar de focus gaat ook weer op morgen. Dan is de race op de 100 rugslag en moeten er weer punten gehaald worden voor het team”, jubelde de 26-jarige Assendelftse.

Kort voor haar recordrace werd Kira nog vierde op de 200 rugslag. “Juist die race op de 200 rugslag hielp me. Ik was daardoor heel relaxed, waardoor de 50 deze mooie verrassing opleverde. Laten we zeggen dat die 200 een goede bezigheidstherapie was. Bij een sprint moet je veel controle houden. Als je te graag iets wilt, lukt het juist niet.”

Alvarado wint vierde manche Ethias Cross

Veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado heeft zaterdag in Leuven de vierde manche van de Ethias Cross gewonnen. Op het militaire domein van Heverlee versloeg de wereldkampioene uit Rotterdam haar landgenote Denise Betsema in de sprint. Ceylin was vorige week nog de beste op het EK in Rosmalen.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen