Noel Van 'T End WK 2019 Foto:  Emanuele Di Feliciantonio/IJF

Judoka’s trappen olympisch jaar af met World Masters

07 januari 2021
Frederique Snijders

Het eerste judotoernooi van het jaar start aanstaande maandag en is direct een klapper: de World Masters in Doha. Bij dit hoog aangeschreven toernooi komen per gewichtsklasse alleen de beste 36 judoka’s op de wereldranglijst in actie. Ook is dit toernooi één van de drie toernooien die bepalend zijn voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio. 

Waar bij andere judotoernooien restricties zijn in het aantal judoka’s die per gewichtsklasse en land mogen meedoen, is dit bij de World Masters niet het geval. Als er bijvoorbeeld in de categorie -100 kilogram zes Nederlanders bij de beste 36 horen, zijn ze allemaal van harte welkom om deel te nemen. 

Naast dat alleen de wereldtop mee mag doen met dit toernooi, zijn er ook belangrijke punten voor de wereldranglijst te bemachtigen. Als een judoka kampioen wordt, ontvangt hij of zij 1800 punten. Dit is ruim tweeëneenhalf keer zoveel als bij het winnen van de Europese titel. 

Voor judoka’s is het interessant om voor aanvang van de Spelen zo hoog mogelijk op de wereldranglijst te staan. De top-8 wordt in het wedstrijdschema uit elkaar gehaald en zij kunnen elkaar pas in de kwartfinale voor het eerst treffen. 

Kwalificatietraject 
Voor de judoka’s van TeamNL is de World Masters een belangrijk meetmoment in het olympisch kwalificatietraject. In Tokio mag er per gewichtsklasse maar één judoka per land deelnemen aan het judotoernooi. Naast de World Masters tellen ook de Grand Slam Tel Aviv (februari) en EK judo (april) mee als meetmoment. Lees hier meer over het kwalificatietraject voor judoka’s.

Titelverdedigers 
Eind 2019 vonden de World Masters voor de laatste keer plaats. In de klasse tot 70 kilogram kroonde Kim Polling zich voor de vierde keer tot kampioen. In de categorie onder 100 kilogram is Michael Korrel de titelverdediger.  

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kim Polling (@kimpolling)

Tessie Savelkouls schreef in 2019 het toernooi op haar naam in de zwaarste damesklasse. De judoka herstelt op dit moment van een zware knieblessure en doet er alles aan om de Spelen in Tokio te halen. 

Nederlandse selectie 

Mannen: Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van 't End, Jesper Smink (-90 kg), Michael Korrel, Simeon Catharina (-100 kg), Roy Meyer. Henk Grol, Jur Spijkers (+100 kg).

Vrouwen: Sanne Verhagen (-57 kg), Juul Franssen, Sanne Vermeer, Geke van den Berg (-63 kg), Sanne van Dijke, Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk, Karen Stevenson (- 78 kg).

Programma 
Maandag 11 januari 
Mannen: -60 kg, -66 kg 
Vrouwen: -48 kg, -52 kg, -57 kg 

Dinsdag 12 januari 
Mannen: -73 kg, -81 kg 
Vrouwen: -63 kg, -70 kg 

Woensdag 13 januari 
Mannen: -90 kg, -100 kg, +100 kg 
Vrouwen: -78 kg, +78 kg  

Aanvangstijden 
De aanvangstijden per wedstrijddag worden nog bekendgemaakt. Het finaleblok begint iedere dag om 15.00 uur Nederlandse tijd.  

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen