Bibian Mentel met Jaap Eden.jpg

Verslagenheid na overlijden Bibian Mentel

29 maart 2021
Redactie

Met grote verslagenheid hebben we gehoord dat Bibian Mentel vandaag is overleden. Bibian was niet alleen een groot sportvrouw - ze won drie keer paralympisch goud en werd zeven keer wereldkampioen – maar ze is ook vanwege haar doorzettingsvermogen en positivisme een voorbeeld voor ons allen. Wij wensen haar man en kinderen heel veel sterkte met dit verlies. 

“Veel te snel, veel te vroeg, wat een vrouw!”, is de eerste reactie van Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF. “We gaan Bibian Mentel in de hele sport erg missen en zullen nog lang aan haar terugdenken. Aan de inspiratie en positieve energie die zij ons allemaal heeft gegeven om er elke dag het beste van te maken en aan haar grote betekenis voor sporters met een beperking. Onze gedachten gaan uit naar haar naasten. We wensen hen alle sterkte toe bij het verwerken van dit immens verdriet.”

“Heel triest", reageert Esther Vergeer, chef de mission van 
Paralympic TeamNL. “Het is verdrietig en oneerlijk dat het uiteindelijk zo ver heeft moeten komen. Ze heeft lang tegen die ziekte gevochten... Ze waren er heel open en transparant over hoe het met haar ging en in welke fase ze zat. Dat vond ik mooi en ze wond er geen doekjes om. Ze is een enorm voorbeeld.” 

Maurits Hendriks, technisch directeur van TeamNL, is zeer geraakt: "Ondanks dat we weten dat haar afscheid eraan kwam, is de pijn niet minder. Het voelt als een direct gemis. Dat komt doordat als je in de aanwezigheid was van Bibian, het altijd vrolijk en stralend was. Het ging het altijd over de kansen die er zijn en de dingen die je nog kan bereiken. Zo keek zij naar het leven. Ze heeft Paralympic TeamNL mede op de kaart gezet. Het is een groot verlies voor de Nederlandse sport en niet alleen de topsport.”

Bibian was een heel lief en empathisch persoon en tegelijkertijd een ontzettende vechter. En met het hart op de juiste plek en de juiste mensen om haar heen

Esther Vergeer, chef de mission Paralympic TeamNL

Nederlands kampioen  
Bibian Mentel was in 2002 als snowboardster hard op weg zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City, toen ze getroffen werd door een agressieve vorm van botkanker. Dat leidde uiteindelijk tot amputatie van haar rechteronderbeen. Tijdens haar revalidatie stond ze alweer op een snowboard. Exact zeven maanden na de amputatie werd Mentel opnieuw Nederlands kampioen bij het valide snowboarden. 

Na het winnen van het NK na haar amputatie, realiseerde Bibian zich dat als zij dat kan, anderen dat ook zouden moeten kunnen. Ze bedacht dat de Paralympische Spelen het grootste podium vormen om kinderen met een lichamelijke beperking over de hele wereld te laten zien dat snowboarden heel goed te doen is als je een lichamelijke beperking hebt. 

Bibian startte met IPC-lid Rita van Driel een lobby om snowboarden op het programma van de Paralympische Spelen te krijgen. Acht jaar later was het zo ver. In Sochi 2014 werd voor het eerst om de medailles geboard. Bibian maakte de cirkel rond door als eerste paralympisch goud te veroveren bij het snowboarden. Aan het eind van het jaar werd ze gekozen tot Paralympiër van het jaar. Vier jaar later kreeg ze die eretitel opnieuw, nadat ze op de Winterspelen in PyeongChang haar titel wist te prolongeren. In Korea stond ook de banked slalom op het programma, die Bibian eveneens won. 

Mentelity Foundation 
Bibian Mentel is tevens grondlegster van de Mentelity Foundation, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen. Esther Vergeer: “Met haar ongelooflijke warmte en oprechtheid heeft ze zich ingezet om de paralympische sport te helpen ontwikkelen. Met haar eigen stichting stond ze met haar voeten in de aarde om kids en mensen mee te nemen de sneeuw in. En op grotere schaal dat zij snowboarden op de Paralympische Spelen heeft gekregen. Dat vind ik mooi, krachtig en opmerkelijk. Ja, het was een heel lief en empathisch persoon en tegelijkertijd een ontzettende vechter. En met het hart op de juiste plek en de juiste mensen om haar heen. Supermooi.” 

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams