Compilatie Paralympiërs (2) Liggend 3X2

Welke paralympiërs moet je deze zomer in de gaten houden? deel 2

05 april 2021
Redactie

Eind augustus beginnen in Tokio de Paralympische Spelen. Onder leiding van chef de mission Esther Vergeer proberen we daar ons recordaantal van 62 medailles, vijf jaar geleden behaald in Rio, te verbeteren. Hoewel nog niet iedereen zich heeft geplaatst, stellen we de deze weken alvast wat mogelijke medaillekandidaten voor. 

Naam: Bo Kramer (22)
Sport: rolstoelbasketbal

Als kind droomt Bo ervan om ooit voor Ajax te voetballen. Maar op haar elfde wordt bij haar botkanker geconstateerd. Haar rechterscheenbeen wordt compleet vervangen door haar linkerkuitbeen. Na de operatie kan Bo minder goed rennen en intensief bewegen. Een ‘normale’ sport zit er niet meer in.  

Tijdens een Paralympische Talentdag kom ze in aanraking met rolstoelbasketbal. Ze is gelijk verkocht en het succes komt heel snel. In 2014 mag ze mee naar het WK en sinds 2015 is zij fulltime topsporter. In 2016 doet ze mee aan de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, met een bronzen plak als resultaat. Twee jaar later verovert ze met TeamNL de wereldtitel. Haar motto: “You don’t need a hero, just go out and create one yourself”  

Kramer_1460833.jpg
Bo Kramer in actie tijdens de Spelen in Rio (foto: Mathilde Dusol).

Naam: Corné de Koning (31) 
Naam: Annika van der Meer(35) 
Sport: roeien
 
Klasse: PR2
  

Roeiers Corné de Koning en Annika van der Meer zijn medaillekandidaat in de dubbeltwee in Tokio. Samen wonnen ze al twee keer goud op de wereldkampioenschappen. “We gaan naar Tokio als een van de favorieten. Dat is een rol waarin we onszelf in hebben geplaatst door de goede prestaties de afgelopen jaren.”

Corné is geboren met een beenafwijking. Hij zit in de Nederlandse selectie voor het rolstoelhockey, maar verruilt die sport met succes voor het roeien.  “Je moet altijd geloof hebben in het verwezenlijken van je droom. Kansen komen er altijd wel.”  
 
Annika komt na diverse skiongelukken in een rolstoel terecht. Via een Paralympische Talentdag komt ze in contact met roeien en met Corné bereikt ze de wereldtop. In 2019 studeert ze af als arts en ze wil een jaar later haar carrière afsluiten in Tokio om aan het werk te gaan in de geneeskunde. Door het coronavirus loopt die planning even anders. “Mijn grote sportdroom is goud halen tijdens de Paralympische Spelen in Tokio.” 

Corné Koning Annika van der Meer Zevenhuizen 2019
Corné de Koning en Annika van der Meer (foto: Merijn Soeters).

Naam: Lara Baars (24) 
Sport: atletiek 
Klasse: F40

Door de groeistoornis achondroplasie meet Lara 1.24 meter. Haar lengte weerhoudt haar er niet van haar dromen na te jagen. In 2013 doet ze mee aan de Paralympische Talentdag. Sindsdien is ze verknocht aan atletiek en dan met name het kogelstoten en het discuswerpen.  

Twee jaar later wint ze al haar eerste internationale medaille: zilver op de WK in Doha. Weer een jaar later staat ze op de Paralympische Spelen van Rio 2016, waar ze bij het kogelstoten brons verovert. Lara laat zich nooit afremmen door haar beperkingen. Ze ziet juist nieuwe mogelijkheden. Nu zet ze alles op alles om dit jaar in Tokio een medaille te bemachtigen.  

Lara Baars WK 2015 GettyImages Helene Wiesenhaan 494524156.jpg
Lara Baars.

Naam: Diede de Groot (24) 
Sport: rolstoeltennis

Diede doet haar naam eer aan, want groots is zij in het rolstoeltennis. Diede heeft een aangeboren verschil in beenlengte, waardoor ze een prothese heeft. Sinds 2015 is ze professioneel tennisster. Sindsdien verbaast ze vriend en vijand met haar resultaten. Diede is één van onze paralympische boegbeelden.  

Als negentienjarig broekie verovert ze op de Paralympische Spelen in Rio zilver in het dubbelspel. In het enkelspel verliest ze de strijd om het brons. In Tokio wil Diede die prestaties overtreffen: twee medailles. En dan het liefst van goud. De hoge ambities voor Tokio zijn terecht, want Diede staat nummer 1 op de wereldranglijst, zowel in het enkel- als in het dubbelspel.  

 

Diede de Groot screenshot one year to go
Diede de Groot.

Naam: Tristan Bangma (23) 
Sport: wielrennen
Klasse: tandem

Op zijn achtste wordt bij Tristan Bangma opticus atrofie geconstateerd, een aantasting van de oogzenuwen. Eerst ziet hij nog een kwart, maar met de jaren wordt het steeds mistiger. Inmiddels heeft Tristan nog maar één procent zicht. “Vergelijk het met twee boterhamzakjes die je op elkaar plakt en voor je ogen houdt.’’   
  
Beter kan Tristan zijn visuele beperking niet uitleggen. Hij weet niet meer hoe het is om goed te zien. Tijdens een Paralympische Talentdag maakt Tristan kennis met wielrennen. Hij komt bij de nationale selectie en wint met Teun Mulder als tandemwielrenner een gouden medaille op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. In Tokio hoopt hij dat met zijn nieuwe piloot Patrick Bos nog eens over te doen. 

Bangma en Mulder Foto Mathilde Dusol.jpg (1)
Tristan Bangma en Teun Mulder (foto: Mathilde Dusol).

Gerelateerde artikelen

Toon alle