Keet Oldenbeuving Olympisch Dorp 2021 Foto CV

Churandy en Keet, onze trotse vlaggendragers

23 juli 2021
Richard Schoonderwoert

TeamNL heeft bij de opening van de Olympische Spelen in Tokio twee vlaggendragers. Atleet Churandy Martina en skateboardster Keet Oldenbeuving zullen zwaaiend met de nationale driekleur onze sporters het stadion inleiden.

Het is voor het eerst dat landen bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen twee vlaggendragers mogen hebben. Het Internationaal Olympisch Comité streeft seksegelijkheid na en neemt diverse initiatieven om dat te bereiken. Daarom moedigt de sportkoepel elke delegatie aan, om bij de opening zowel een man als een vrouw als vlaggendrager te kiezen. “Het is goed dat ze dat doen”, zegt Churandy. “Zo laten ze zien dat gender equalitiy belangrijk is. Zo heb je ook geen probleem dat sommige landen altijd voor een jongen of een meisje kiezen.”

Met de 37-jarige Churandy en de 16-jarige Keet wordt bij TeamNL bovendien de ervaring geëerd en een brug geslagen naar de toekomst. “Zij is de jongste van het hele team”, zegt Churandy over zijn collega-vlaggendrager. “Ze is upcoming en dat is heel goed. Het maakt niet uit hoe jong je bent. Gewoon ervoor gaan. Je kan ook bij je eerste Spelen vlaggendrager zijn.”

Keet vindt dat ze samen een mooi koppel vormen. “Dat denk ik zeker! Ik denk dat we allebei uitstralen dat we fun belangrijk vinden en doen wat we het leukst vinden.”
De talentvolle skateboardster heeft veel bewondering voor de op Curaçao geboren atleet. “Ik vind Churandy een legend. Hij is altijd zo enthousiast en blij!”

Positiviteit
De Utrechtse maakt in Tokio haar debuut op de Olympische Spelen, zoals dat ook geldt voor haar sport skateboarden. Ze denkt dat dit heeft meegespeeld bij haar uitverkiezing tot vlaggendrager. “Omdat ik de jongste van TeamNL ben en ik denk ook omdat skateboarden een van de nieuwe olympische sporten is en wij als Nederlandse vrouwen daar goed in zijn. Churandy is volgens mij een van de oudsten, dus die combinatie vonden ze leuk.”

Volgens Churandy heeft zijn ervaring er mede voor gezorgd dat de keuze op hem is gevallen, net als zijn uitstraling. “Het worden mijn vijfde Spelen. Ik denk dat Pieter waardeert wat ik heb gedaan voor de atletiek en de mensen in Nederland. Wat dat is? Ik denk mijn positiviteit en hoe ik de dingen zie.”

Churandy mag zich nu een soort aanvoerder noemen van TeamNL. Maar dat verandert voor hem niets. “Misschien gaan ze me nu teamcaptain noemen of zo. Ik ga gewoon mezelf zijn, zoals altijd. Als ik een sporter of een team moet toespreken om ze goede moed te geven, zal ik dat altijd doen. Dat gebeurt nu ook wel eens.”

Superveel zin in
Het is voor de sprinter niet de eerste keer dat hij als vlaggendrager zijn ploeg aanvoert. In Athene 2004 en Beijing 2008 droeg hij de vlag van de Nederlandse Antillen. “Je staat voor je land. Je loopt het stadion binnen met de ploeg achter je. Dat gevoel is onbeschrijflijk, een heel gaaf gevoel. Ik denk wel dat het nu anders zal zijn, met covid en al die dingen. Maar ze gaan er vast wel iets moois van maken.”

Voor Keet is het allemaal nieuw. “Ik vind het nog lastig voor te stellen hoe het zal zijn, maar volgens mij loop ik dan samen met Churandy voorop met de vlag door het stadion en dan gevolgd door de andere sporters van TeamNL. Of ik het spannend vind? Eigenlijk niet echt. Ik heb er vooral superveel zin in!”

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen