Irene Schouten BSR AGENCY

Derde goud voor Irene Schouten

19 februari 2022
Redactie

Met een machtige eindsprint op de massastart veroverde Irene Schouten haar derde gouden medaille tijdens Beijing 2022. Teamgenote Marijke Groenewoud eindigde als twaalfde.

Irene en Marijke werkten in de finale van de massastart prima samen, tot Irene er na een val van Marijke plots alleen voor kwam te staan. In de eindsprint leek eerst Ivanie Blondin met het goud te gaan strijken, maar Irene kwam met topsnelheid uit de laatste bocht en knalde nog over de Canadese heen. "Het ging niet helemaal zoals gepland, ik heb het allemaal zelf moeten doen. Maar daarom heb ik wel verdiend gewonnen, denk ik."

Het was haar derde goud, na overwinningen op de 3.000 en 5.000 meter. De titel op de massasprint was een kroon op het werk, van haar hele ploeg vond Irene: "Wij zijn een van de weinige ploegen die dit onderdeel serieus neemt. We hebben heel hard gewerkt voor dit succes. Dit is een soort van spel, waarbij je ook geluk moet hebben. Dat het dan dit oplevert is heel mooi voor ons allemaal."

Bergsma en Kramer

Bij de mannen eindigde Jorrit Bergsma als negende en Sven Kramer als zestiende. Sven plaatste tot twee keer toe een aanval, maar slaagde er niet in weg te komen en liet het daarna lopen. Bergsma wist wel voorin te blijven, maar kwam er in de sprint niet aan te pas. Het goud ging naar de Belg Bart Swings.

Voor Sven was het zijn laatste kunstje, zijn imposante carrière zit erop. Hij debuteerde op de Spelen van Turijn in 2006 met zilver op de 5000 meter en brons op de ploegachtervolging. Vervolgens werd hij op de daaropvolgende drie Spelen vier keer olympisch kampioen, drie keer op de 5000 meter en een keer op de ploegenachtervolging. In totaal veroverde hij negen olympische medailles.

"Het is een lange rit geweest, met veel 'ups en downs'. Ik ben supertrots op mijn loopbaan. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan."

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle