Irene Schouten 5000M ORANGE PICTURES

Irene Schouten subliem naar tweede goud

10 februari 2022
Redactie

Voor de tweede keer deze Olympische Spelen krijgt Irene Schouten het goud omgehangen. De 29-jarige schaatsster was donderdag de beste op de 5.000 meter nadat ze eerder tijdens Beijing 2022 ook al de 3.000 meter had gewonnen.

Irene kreeg het goud niet in de schoot geworpen. Eerst liet good old Martina Sablikova zien dat ze nog altijd een puike 5.000 meter in de benen had (6.:50,09) en in de voorlaatste rit ging de Canadese Isabelle Weidemann nog eens bijna twee tellen onder de tijd van de Tsjechische zitten: 6;48,18. "Ik dacht wel toen ik de tijden van Sablikova en Weidemann zag, nu moet ik echt, echt aan de bak", bekende Irene na afloop.

Ze liet zich niet van de wijs brengen en leverde haar beste 5.000 kilometer ooit af. In een Nederlands en olympisch record van 6:43,51 liet ze er geen twijfel over bestaan wie in Beijing de sterkste was. "Tijdens de rit hoorde ik mijn coach Jillert Anema al wel zeggen dat het goed ging en dat ik op het schema zat. Ik kon in de laatste vijf ronden ook nog versnellen en dan komt er zo'n mooie tijd uit. En dan heb je weer goud."

Voor Schouten komen er nog twee medaillekansen aan, op de ploegenachtervolging en de massastart

Sanne In 'T Hof BSR AGENCY

Sanne in 't Hof eindigt als zevende

Sanne in 't Hof dook tijdens haar olympische vuurdoop onder de zeven minuten en finishte in 6:59,77. Ze werd daarmee zevende. "Dit is wat er nu in zit, ik heb me aan het raceplan gehouden en hier moet ik tevreden mee zijn", reageerde Sanne. "Mijn coach zei, je hebt goed gereden en je moet hier ook van genieten, er zijn niet veel mensen die hier staan en je staat hier maar wel. En dat is ook zo. Nu is het nieuwe doelen stellen en op naar over vier jaar."

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen