Krol En Nuis OS 202 ORANGE PICTURES

Kjeld Nuis prolongeert olympische titel op 1.500 m, zilver voor Thomas Krol

08 februari 2022
Redactie

Kjeld Nuis heeft dinsdag op de Olympische Spelen in Beijing zijn titel op de 1.500 meter geprolongeerd. De Leidse schaatser deed 1.43,21 over de schaatsmijl en bleef daarmee Thomas Krol 0,34 seconde voor. De Koreaan Kim Minseok veroverde het brons.

Kjeld kende een moeizaam seizoen. In de wereldbeker eindigde hij geen enkele keer op het podium en op het olympisch kwalificatietoernooi miste hij het ticket voor de 1.000 meter. De tweevoudige kampioen van PyeongChang kon in Beijing alleen zijn olympische titel op de 1.500 meter verdedigen.

Thomas Krol zette de eerste serieuze tijd neer in de tiende rit. De tweevoudig wereldkampioen op de 1.500 meter reed in zijn eerste olympische race een olympisch record van 1:43,55. Kjeld antwoordde in de volgende rit en dook 0,34 seconde onder de tijd van Thomas. De Amerikaan Joey Mantia en de Chinees Zhongyang Ning, op voorhand tot de favorieten gerekend, kwamen in de laatste ritten niet in de buurt van de tijd van de twee Nederlanders.

De zege op het koningsnummer betekende voor Kjeld zijn de derde gouden olympische medaille. Vier jaar geleden werd hij olympisch kampioen op de 1.500 en de 1.000 meter. Hij liet zich deze keer inspireren door zijn ploeggenote Ireen Wüst, die gisteren de 1.500 meter voor de vrouwen won. "Ireen zei: 'Rustig blijven, armpjes op je rug, doorrijden tot de finish'. En dat heb ik gedaan," aldus Kjeld.

Thomas Krol kon leven met zijn tweede plaats. "Ik reed mijn beste 1.500 meter van het jaar. Ik heb gestreden tot het einde, ik kon echt niet meer. Dus ik kan met opgeheven hoofd het zilver in ontvangst nemen."

Marcel Bosker kwam als eerste Nederlander in actie. De olympisch debutant reed een overtuigende rit, wat hem de negende plaats opleverde.

Kjeld Nuis Wint OS 2022 ORANGE PICTURES 900X600
Kjeld Nuis na zijn winnende race (Orange Pictures).

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen