Goud Relay ORANGE PICTURES

Relayvrouwen ongenaakbaar naar goud

13 februari 2022
Redactie

Oppermachtig waren de Nederlandse shorttrackvrouwen in de olympische finale van de 3000 meter relay. Yara van Kerkhof, Selma Poutsma, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer domineerden de finale in eisten zo het zesde goud voor Nederland in Beijing op.

Van start tot finish was de koppositie voor TeamNL en toen de concurrentie heel even de deur probeerde te openen, sloeg Xandra Velzeboer die met een verschroeiende versnelling weer dicht. Yara, Selma en Xandra brachten daarna Suzanne in stelling voor de laatste ronden en die maakte het karwei af. Korea eindigde als tweede voor China en Canada. 

"Ik ben zo trots op het team", zei Suzanne, die na haar winst op de 1.000 meter haar tweede gouden medaille in Beijing won. Selma, die het team vanaf de start naar de kop reed, kon het nog niet geloven: "Ik moet het nog een paar keer hardop zeggen, 'we zijn olympisch kampioen'. En Xandra over de inhaalpoging van China en Korea: "Ik dacht 'o nee, je gaat me nu niet inhalen' Dat was wel een momentje van stress".

De gedachten van de shorttracksters haalden ook Lara van Ruijven naar voren, die in juli 2020 overleed aan de gevolgen van een auto-immuunreactie. Yara had een panterhart op haar helm: "ik keek er voor de race even naar en vroeg haar of ze ons kracht kon geven. Voor mijn gevoel bereiken we dit ook dankzij haar". Suzanne: "Lara zit in ons hart. Ze zal trots op ons neerkijken. Dit was ook haar droom."

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen