Yvonbelienrobindekruijffotohoogendoorn.Nl 1400

Robin de Kruijf en Yvon Beliën stoppen bij Oranje

18 februari 2022
Nevobo

Robin de Kruijf en Yvon Beliën stoppen als international bij Oranje. De middenaanvalsters stelden zich beiden om uiteenlopende redenen in 2021 niet beschikbaar voor het nationaal team en hebben nu de knoop doorgehakt om definitief te stoppen. Zowel Robin en Yvon blijven wel actief op clubniveau. 

Robin de Kruijf

Robin de Kruijf (30 jaar), opgegroeid in Schalkwijk en buiten het clubseizoen woonachtig in Utrecht, debuteerde in Oranje in 2008, onder bondscoach Avital Selinger. Sindsdien kwam zij maar liefst 347 keer uit voor het Nederlands team. De Kruijf staat sinds 2016 onder contract bij de Italiaanse topploeg Conegliano, waarmee ze vorig jaar de Champions League won. Eerder kwam ze uit voor de Turkse grootmacht Vakifbank, Piacenza (ITA), Dresden (GER), TVC / Martinus (NED) en Taurus (NED).

De Kruijf stelde zich in 2021 niet beschikbaar voor Oranje. De middenaanvalster gaf vorig jaar aan na een zwaar seizoen in Italië en na dertien opeenvolgende jaren nationaal team toe te zijn aan fysieke en mentale rust.

Robin de Kruijf won drie keer zilver op het EK, in 2009, 2015 en 2017. Ze plaatste zich met het Nederlands team in 2016 voor het eerst sinds 1996, en voor de tweede keer in de historie, voor de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro eindigde Oranje knap als vierde. In 2016 veroverde Nederland onder leiding van toenmalig bondscoach Giovanni Guidetti de bronzen medaille in de World Grand Prix. De Kruijf nam deel aan de WK’s van 2010 en 2014. In 2018 kon ze niet meereizen naar het WK in Japan vanwege een blessure.

Yvon Beliën

Yvon Beliën (28 jaar) uit Budel debuteerde in Oranje in 2013 onder bondscoach Gido Vermeulen. Sindsdien kwam zij 261 keer uit voor het Nederlands team. Beliën speelt momenteel in het Italiaanse Florence voor Il Bisonte Firenze, samen met landgenoot Jolien Knollema. In Italië stond ze eerder onder contract bij Modena en Piacenza, en ze speelde ook in de Nederlandse, Duitse en Turkse competitie. Haar eerste club was Ledûb uit Budel.

Beliën werd in februari 2021 in Nederland geopereerd aan een stressfractuur in haar linker scheenbeen. In juli maakte ze bekend zich niet beschikbaar te stellen voor het EK, omdat ze ervoor koos om zich fysiek en mentaal op te laden voor de start van het nieuwe clubseizoen in Italië.

Yvon Beliën won twee keer zilver op het EK, in 2015 en 2017. Net als De Kruijf was ze basisspeelster tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, waar Oranje na een prachtig toernooi als vierde eindigde. Beliën werd met de volleybaldames ook vierde op het WK 2018 in Japan en ze won brons in de World Grand Prix 2016.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams