Thomas Krol ANP 1400X600

Thomas Krol olympisch kampioen op de 1.000 meter

18 februari 2022
Redactie

Thomas Krol is olympisch kampioen! Na zijn zilver van de 1.500 meter klom Thomas vrijdag op de 1.000 meter naar de hoogste trede van het podium in Beijing. Hein Otterspeer eindigde als tiende, Kai Verbij liet nadat hij Laurent Dubreuil op de kruising voorrang moest verlenen zijn race lopen en werd dertigste.

Het was lang wachten voor de Nederlanders, die in de laatste drie ritten waren ingedeeld. Thomas mocht als eerste van de drie een tijd neerzetten en dook, vooral door een sterke slotronde, tot dan toe als enige onder de 1:08 in 1:07,92.

Hein kon er in de voorlaatste rit niet aan tippen. Hij verpestte zijn start en schaatste vervolgens achter de feiten aan. "Ik stond niet lekker en had om een herstart moeten vragen. De een start op het asfalt, de ander in het zand. En dat was ik", baalde Hein.

Kai Verbij moest in zijn slotronde in de voorlaatste bocht flink doorrammen om onder Laurent Dubreuil door te kunnen voor een gunstige kruising. Dat mislukte, waarna Kai de benen stilhield om uiterst sportief de Canadees voor te laten. "Topsport is soms best pittig en zwaar en ik ga hier nog flink van balen", analyseerde Kai.

De tijd van Thomas was ook de rest van het veld te machtig, Dubreuil pikte het zilver op, de Noor Havard Lorentzen het brons. "Het voelde supersnel en heel eerlijk, ik had niet gedacht dat het genoeg was", zei een dolgelukkige Thomas over zijn tijd. "Het is een droom die uitkomt, ik hoopte zo dat dit zou gebeuren. Ik heb mijn beste Thomas laten zien en ben ziels-, ziels- en zielsgelukkig met het goud."

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle