Relayteam DS209950

Dubbel goud voor shorttrackers op slotdag EYOF

25 maart 2022
Redactie

De shorttrackers van TeamNL hebben op de slotdag van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Vuokatti twee gouden medailles veroverd. Op de laatste afstand was er de winst voor de mixed relayploeg, bestaande uit Zoë Deltrap, Kiek Straathof, Bas van der Valk en Niels Bergsma. Zoë had enkele uren eerder individueel goud gepakt op de 1.000 meter.

Zoë, die zich als derde had geplaatst voor de finale van de 1.000 meter, keek de eerste rondes even de kat uit de boom. Vijf omlopen voor het einde nam ze de kop over en stond die niet meer af. "Dit was echt een heel gave dag", reageerde ze. "Het goud op de 1.000 meter had ik niet zien aankomen. Ik dacht: ‘drie keer goud, dat kan niet’. Ik heb alles gegeven. Toen ik tijdens de finale op kop kwam, dacht ik: ‘misschien zit het er toch in’ en ben ik maximaal gegaan. Op de finishlijn schrok ik er een beetje van, ik kon het gewoon niet geloven."

Ondanks haar blijdschap moest Zoë de knop weer omzetten voor de relay, die nog moest komen. "Die verliep ook heel goed", blikte ze terug. "Onze tactiek werkte. Dat we eerste werden was zó gaaf. Met een team winnen is nog veel leuker dan individueel. Dan kan je het met elkaar vieren, dat was erg mooi om nu te kunnen doen. We hebben elkaar geknuffeld en het gevierd met alle andere sporters van ons team. Zij waren er allemaal bij, dus iedereen heeft het gezien. Heel gaaf, een mooie afsluiter met elkaar."

Met een team winnen is nog veel leuker dan individueel

Zoë Deltrap

De gisteren 17 jaar geworden Brabantse eindigde het toernooi met vier gouden medailles. Eerder won ze ook de 500 en de 1.500 meter. "Dit was echt de leukste week van mijn leven", bekende ze. "Zo leuk heb ik het nog nooit meegemaakt. Dat komt doordat we een heel leuke groep hebben. Sowieso was het een gaaf event en was het mooi om bij andere sporten en sporters te kijken. Dat hebben we de hele week met het team ook echt gedaan, megaleuk."

Zoë Deltrap DSC02969

Kiek Straathof, de tweede Nederlandse op het Finse ijs, strandde in de halve finales van de 1.000 meter en was aangewezen op de B-finale. Daarin werd ze tweede, wat haar in het eindklassement de zevende plaats opleverde.

Bij de jongens reikte Niels Bergsma op de 1.000 meter tot de B-finale. Daarin pakte hij de winst, waardoor hij overall zesde werd. Bas van der Valk werd na een penalty uitgeschakeld in de kwartfinales.

Kans om te leren
Het EYOF wordt iedere twee jaar georganiseerd voor sporters tussen de 14 en 18 jaar oud. Net als de 'echte' Spelen kent het EYOF een zomer- en een wintereditie. Voor de talenten is het een eerste kennismaking met een groot multisportevenement. Ze krijgen er de kans om te leren, om later op het seniorenpodium optimaal te kunnen presteren.

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle