Zoë Deltrap DS209626

Zoë Deltrap pakt opnieuw goud op EYOF, brons voor Niels Bergsma

22 maart 2022
Redactie

Shorttrackster Zoë Deltrap heeft opnieuw een gouden medaille veroverd op het Europees Jeugd Olympisch Festival in Vuokatti. Na de 1.500 meter gisteren was de 16-jarige Brabantse vandaag ook de beste op de 500 meter. Bij de jongens pakte Niels Bergsma het brons.

Zoë is natuurlijk blij met haar gouden medaille: “Het was heel spannend. Omdat ik niet echt een sprinter ben, had ik dit vooraf niet verwacht. Dat het toch is gelukt om goud te halen, komt denk ik doordat ik met veel vertrouwen de wedstrijd in ging. Ik heb veel gewerkt aan mijn sprint de laatste tijd en ben dit seizoen mijn techniek gaan aanpassen. Dat heeft veel geholpen om op de sprintafstanden beter te worden.”

Zoë staat voor de tweede avond op rij op het podium bij de medailleceremonie. “Ik was daar gisteren bijna zenuwachtiger voor dan voor het rijden van de finale. Het is heel cool om vanavond weer op dat podium te mogen staan.”

Niels Bergsma DS209653
Niels Bergsma heeft zijn medaille, foto boven: Zoë Deltrap (foto's Carolien Visser).

Brons voor Niels Bergsma
Niels Bergsma eindigde maandag op de 1.500 meter als vierde. Op de 500 meter leek hij opnieuw net buiten de prijzen te vallen, maar door een penalty voor de Italiaan Loreggia schoof hij door naar de derde plaats.

“Ik ben heel blij met deze medaille”, vertelt Niels. “Het was een emotionele rollercoaster. In de halve finales viel ik op mijn heup en dacht ik: ‘het is klaar’. Daarna ben ik toch weer gestart en was ik op drieduizendsten door. In de finale heb ik natuurlijk gestreden. Ik kwam in eerste instantie als vierde over de streep, maar degene die mij inhaalde deed dat niet netjes en werd gediskwalificeerd.”

Hoewel het veld dicht bij elkaar ligt, had Niels vooraf hoop op een mooie prestatie. “Ik wist van mezelf dat de kans op een medaille tijdens dit toernooi het grootst zou zijn op de 500 meter. Na de pijn in mijn heup zag ik het bij de halve finales even somber in, maar uiteindelijk is het toch gelukt. Dat is hartstikke mooi.”

Het was een emotionele rollercoaster

Niels Bergsma

In de halve finale finishte Niels net voor Bas van der Valk, die daardoor was aangewezen op de B-finale. Bas werd daarin tweede en overall zesde.

Bij de meisjes eindigde Kiek Straathof op de veertiende plaats. De dochter van voormalig schaatser Jeroen Straathof deed in de kwartfinale nog een ultieme poging bij de finish, maar het was niet voldoende om de halve finale te bereiken. 

Onze shorttrackers kwamen dinsdag ook nog in actie bij de mixed relay. Het Nederlandse viertal kwalificeerde zich voor de finale. Die wordt vrijdag verreden, op de slotdag van het EYOF. Niels: “Ik zie het hoopvol in. Daar liggen wat mij betreft zeker medaillekansen.” Zoë sluit zich bij haar teamgenoot aan. “Ik hoop dat we vrijdag met elkaar op het podium staan.”


Kans om te leren
Het EYOF wordt iedere twee jaar georganiseerd voor sporters tussen de 14 en 18 jaar oud. Net als de 'echte' Spelen kent het EYOF een zomer- en een wintereditie. Voor de talenten is het een eerste kennismaking met een groot multisportevenement. Ze krijgen er de kans om te leren, om later op het seniorenpodium optimaal te kunnen presteren.

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle