Kira Toussaint WK Kb 2021 BSR AGENCY

Kira Toussaint kan in de VS weer ademhalen

13 juni 2022
Richard Schoonderwoert

Kira Toussaint was toe aan verandering. Ze verruilde het Sloterparkbad in Amsterdam voor de Universiteit van Tennessee, waar ze van mei 2015 tot december 2017 studeren en topsport combineerde. In de VS bereidde de rugslagspecialist zich voor op de WK en EK zwemmen die deze zomer op het programma staan in respectievelijk Boedapest (18-25 juni) en Rome (11-17 augustus).

Hoe sta je ervoor?
“Ik heb ervoor gekozen om mijn piek deze zomer te leggen op de EK in augustus en niet op de WK. Omdat ik zoveel veranderingen heb gemaakt de afgelopen paar maanden dat ik denk dat het WK nog iets te vroeg komt. Ik ben nog vol aan het trainen en wil in Boedapest nog dingen uitproberen. Maar ik ga daar natuurlijk wel alles geven.”

Je hebt het laatste gedeelte van je voorbereiding op de EK en WK in de VS gedaan. Waarom maakte je deze keuze?
“Ik merkte dat ik verandering nodig had. De keuze om (tijdelijk) terug te gaan naar de Verenigde Staten nam ik in nauw overleg met bondscoach Mark Faber. Hij begeleidde mij ook als trainer/coach in het Nationaal Trainings Centrum in het Amsterdamse Sloterparkbad. Ik was al een tijdje het plezier kwijt in de huidige setting. Mark en ik hebben hier verschillende gesprekken over gevoerd. Uiteindelijk zijn we samen tot de conclusie gekomen dat het voor mij beter is om even een tijdje in een andere omgeving en met een andere trainer te gaan werken.”

Kira Toussaint EK Kb 2021 BSR AGENCY
Kira Toussaint tijdens de EK korte baan in 2021 (BSR Agency).

Waardoor was je het plezier kwijtgeraakt?
“Ik trainde al vijf jaar bij Mark. We konden heel goed samenwerken, maar ik merkte dat het een beetje een sleur begon te worden. Ik vond de groep heel erg klein, die bestond uit zes mensen. Ik merkte dat ik daar steeds meer moeite mee had en dat ik zelf keuzes wilde maken over mijn carrière.”

Hoe lang had je die gevoelens al?
“Tijdens de International Swimming League in oktober/november vorig jaar, toen waren we met een grote groep zwemmers aan het trainen. Eerst in Napels en daarna in Eindhoven. Bij de ISL gaat het niet om de individuele prestaties, maar om de resultaten van het team. Dan heb je een gezamenlijk doel. Dat vond ik echt superleuk en toen realiseerde ik me dat ik dat miste.”

Je keerde terug bij je oude trainer in de VS…
“De keuze voor Tennessee was heel makkelijk. Omdat daar een goede coach zit, Matt Kredich, en ik heb er altijd met veel plezier gestudeerd en gezwommen. De coach doet nog steeds het universiteitsteam en professionele zwemmers kunnen dan meetrainen. Die groep is best wel groot, een mannetje of 25, waarvan vijf coaches. In Amerika is het heel gebruikelijk dat je vier jaar college doet en dat combineert met sport. Daarna stop je of word je professional.”

“Amerika is echt een rugcrawl-land en staat bij deze slag al jaren aan de top. Ik vind hier heel veel technische verbeteringen voor de rugcrawl en een heel fijne omgeving om te trainen.”

Wat maakt die coach zo goed?
“Ik ben heel erg… fan van hem. Ja, dat kun je best zo zeggen. Ik vind hem echt een heel goede coach. Hij weet heel veel over de techniek van alle slagen van het zwemmen. We hebben ook op persoonlijk vlak altijd een goede band gehad. Toen ik in Nederland trainde hielden we nog steeds contact. Ik vond het altijd leuk om hem te vertellen wat ik geleerd had. En we spraken ook over zwem-technische dingen: wanneer reizen, wat heb ik precies nodig in de voorbereiding?”

Waar heb je de afgelopen tijd in de VS aan gewerkt?
“Eén van de meest basale dingen van het leven eigenlijk: ademhalen! In de eerste week kreeg ik van alle vijf coaches apart van elkaar te horen dat ik niet goed uitademde. Dat konden ze zien omdat ik heel veel spanning in mijn gezicht had. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Ook al is het iets basaals, dat is best moeilijk, omdat je het al heel lang – tussen aanhalingstekens - verkeerd doet. En verder heb ik aan technische rugcrawl-dingen gewerkt.”

Kira Toussaint EQM 2022 BSR AGENCY (2)
Kira tijdens de Eindhoven Qualification Meet 2022 (Orange Pictures).

Dus je kunt wel zeggen dat je keuze goed heeft uitgepakt…
“Ik ben heel blij dat ik die keuze gemaakt heb. Ik ben een hele lange tijd niet met zoveel plezier elke dag naar het zwembad gegaan. Dus daar ben ik heel erg blij mee. Als je je carrière lang wilt volhouden, is plezier heel erg belangrijk en ik denk dat dit de beste voorbereiding is deze zomer.”

Hoe reageerde Mark Faber op je beslissing?
“Hij merkte zelf ook dat ik aan verandering toe was en hij vond Tennessee een goede optie. Tijdens de EK en de WK gaat hij mij wel weer begeleiden. Ik denk dat hij het wel heel jammer vond, maar hij wil natuurlijk dat alle Nederlanders zo hard mogelijk zwemmen deze zomer. Hij stond er wel achter.”

“Ik wil benadrukken dat ik Mark ontzettend dankbaar ben voor de afgelopen periode. Onder zijn leiding heb ik veel progressie gemaakt, een wereldrecord gezwommen en onder meer zes individuele Europese titels gewonnen. Maar we dachten allebei dat we de kans op succes op de komende eindtoernooien vergroten door deze stap te zetten. Na de zomer maken we de balans op en beslissen we hoe we verder gaan.”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen