Bridge Wk 2022 (2)

Moeder en dochter samen aan de bridgetop

21 juni 2022
NBB/Leo Aquina

Er zijn veel beroemde topsportouders met topsportkinderen. Slechts zelden komt het voor dat ouders en kinderen samen topsport bedrijven. Moeder Carla Arnolds en dochter Sandra Kolen vormen samen een bridgepaar in het Nederlands viertallenteam bij de vrouwen, dat momenteel actief is op het EK bridge op Madeira.

“Het ging eigenlijk een beetje vanzelf”, vertelt Carla over het bijzondere partnership. Dochter Sandra kreeg bridge met de paplepel ingegoten. Niet alleen moeder Carla speelde op topniveau, ook vader Jan Kolen was in het verleden Nederlands kampioen in de meesterklasse. Op Madeira vertegenwoordigt hij Nederland in de seniorencategorie.

Bloed kruipt
Carla speelt al zo’n veertig jaar op topniveau. “In 1986 ben ik samen gaan spelen met Bep Vriend, dat was toen de coryfee in het Nederlandse vrouwenbridge”, vertelt zij. “In 1993 werden we Europees kampioen paren en in 1994 wereldkampioen paren, maar toen mijn derde kind op komst was, ben ik ermee gestopt. Het was niet meer te combineren.”

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2003 pakte Carla de kaarten toch weer op. “In eerste instantie speelde ik weer met Bep. We hebben nog twee Europese parentitels gehaald en zijn ook een keer Europees kampioen geweest in de viertallen.”

Toen Bep Vriend in 2011 stopte, ging Carla verder met Wietske van Zwol en later met Martine Verbeek, maar toen ook dat partnership ten einde liep, vroeg zij haar dochter.

Bridge Wk 2022 (1)
Carla (links) en Sandra (tweede van rechts) tijdens het EK op Madeira.

Hoewel het gezien de sportieve loopbaan van haar ouders voor de hand lag dat Sandra Kolen zou gaan bridgen, was dat lange tijd niet vanzelfsprekend. Carla: “Ze heeft als kind wel minibridge gespeeld, maar ze had er eigenlijk niet heel veel interesse voor. Dat is pas na haar achttiende gekomen.”

Maar toen het hek eenmaal van de dam was, ging het ook snel. In 2017 werd Sandra Europees kampioen bij de junioren (in bridge tot 25 jaar) en zag haar moeder genoeg potentie om het bij de senioren internationaal samen te gaan proberen.

Doen niet voor elkaar onder
“Ik vond dat ze goed genoeg was en ik moest op zoek naar een nieuwe partner, dus toen heb ik haar gevraagd”, aldus Carla. Sandra had niet veel bedenktijd nodig en het moeder-dochterpaar was een feit. Carla: “Ik vind het echt helemaal geweldig om samen met haar te spelen. Het samenspel is goed en het is heel leuk om te zien hoe goed zij dingen doet.”

Leidt de generatiekloof bij moeder en dochter nooit tot een conflict? Carla: “Ik denk dat het bij ons juist heel erg goed werkt omdat we elkaar buiten het bridge ook veel zien. Maar er is een duidelijke scheiding tussen bridge en andere moeder-dochteraangelegenheden. We kunnen goed met elkaar over het spel praten en ook van mening verschillen. De verhouding aan de bridgetafel is in de loop der jaren gegroeid. In eerste instantie ben ik degene die haar dingen heeft aangeleerd, maar zij is later bij de jeugd gaan spelen en daar heeft ze zelfstandig en samen met anderen ook enorm veel geleerd. Inmiddels doen we aan tafel niet meer voor elkaar onder.”

Welke ambitie hebben moeder en dochter samen aan de bridgetafel? Carla: “Op het EK willen we uiteraard bij de eerste acht komen want dan plaatsen we ons voor het WK, maar daarvoor moeten we stevig aan de bak want we zijn belabberd begonnen.”

Waar het na het EK en een eventueel WK heen gaat, weet Carla nog niet: “In tegenstelling tot de Open Categorie, zijn er bij de vrouwen geen professionals, dus we moeten kijken wat er mogelijk is. We steken toch zo’n 10-15 uur per week in bridge.”

Naast haar loopbaan als topspeelster, geeft Carla bridgeles en organiseert zij bridgereizen. Dochter Sandra is bijna klaar met haar studie bouwkunde. Carla: “We hebben de intentie om samen verder te gaan, maar dat hangt ook af van Sandra’s toekomst na haar studie.”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen