DSC00415 (1)

Badmintonners en zwemmers zetten EYOF in gang: "Tevreden met mijn prestatie"

25 juli 2022
Redactie

De kop is eraf. Het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in het Slowaakse Banská Bystrica is begonnen. Na de openingsceremonie op zondagavond, werden maandag de eerste wedstrijden gespeeld. De badmintonners en zwemmers van TeamNL beten het spits af.

Badmintonners Mats Duwel en Flora Wang speelden hun eerste groepswedstrijden in het enkelspel. Mats is ingedeeld in een groep met Denemarken, Duitsland, Slovenië en Griekenland. Maandag nam hij het tegen die eerste twee landen op. Hij verloor beide duels.

"Ik wist dat dit de twee sterkste tegenstanders zouden zijn", blikt Mats terug. "De Deense jongen maakt een goede kans om het hele toernooi te winnen. Ik had daarom niet verwacht dat ik hem zou verslaan. In mijn tweede wedstrijd was het verschil minimaal. Het leek goed te gaan, maar door een paar kleine foutjes verloor ik net aan."

Mats kijkt tevreden terug op zijn eerste duels. "Uiteindelijk heb ik goede wedstrijden gespeeld. Het verschil tussen beide wedstrijden was groot. Ik heb een goede stap gemaakt richting het tweede duel, daar speelde ik veel meer mijn eigen spel. Het leverde geen winst op, maar ik was wel tevreden met mijn prestatie. Het viel net de verkeerde kant op, dat gebeurt."

Die mentaliteit neemt hij mee naar zijn resterende groepswedstrijden op dinsdag. "Vanavond ga ik evalueren, kijken wat goed ging en dat vasthouden naar morgen. De tegenstanders zijn dan iets minder, dus de kansen groter. Ik zal me blijven focussen, niet nonchalant worden en met dezelfde mindset als vandaag die wedstrijden ingaan."

Ik heb een goede stap gemaakt richting het tweede duel, daar speelde ik veel meer mijn eigen spel

Mats Duwel
DSC00586
Mats kijkt tevreden terug op zijn eerste duels.

Ook Flora speelde haar eerste twee wedstrijden van de groepsfase, waarin ze het tegen Zwitserland, België, Servië en Letland opnam. Haar openingsduel tegen Zwitserland ging verloren. Tegen de Belgische Amber Woonen won Flora een paar uur later overtuigend, onder toeziend oog van Mats, met wie ze vanaf donderdag ook uitkomt in het gemengd dubbelspel. Dinsdag speelt Flora in de groepsfase van het enkelspel nog tegen Servië en Letland.

DSC00013
Flora Wang won maandag een van haar twee duels

Zwemmen

In het zwemstadion wisten drie TeamNL-ers zich maandagochtend te plaatsen voor de halve finales later op de dag: Angelina Rolman (100m vrij meisjes), Collin van der Hoff (200m school jongens) en Finn Broekhoven (100m rug jongens). In die halve finales lukte het Angelina een plek te bemachtigen in de finale, dankzij een derde tijd. Ook Collin kan zich opmaken voor de finale. Hij verbrak in de halve finales zelfs zijn persoonlijke record. Finn lukte het helaas niet zich te plaatsen voor de eindstrijd. Maandagochtend kwam Daan Sonneveld (100m rug jongens) in de heats net tekort voor een plek in de halve finales.

Openingsceremonie

Zondagavond werd het EYOF officieel geopend met de openingsceremonie. Omdat de badmintonners maandag al op tijd in actie moesten komen, had Mats zondag nog de hele dag getwijfeld of het wel verstandig was om dat officiële moment bij te wonen. "Uiteindelijk dacht ik: dit maak ik misschien maar één keer mee, dus die kans moet ik pakken. Het was echt geweldig om met de hele groep naar het stadion te lopen en op het podium te staan. Ik ben blij dat ik toch ben gegaan."

Julie Beurskens had de eer om vlaggendrager van TeamNL te zijn tijdens de openingsceremonie. Woensdag komt de 18-jarige Judoka uit Amersfoort in actie.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen