Maret Balkestein Grothues EOKT 2016 NedIta CEV.jpg

Volleybalster Maret Grothues stopt bij TeamNL

01 augustus 2022
Nevobo

Maret Grothues stopt als international bij het Nederlands volleybalteam. De geboren Almelose, die maar liefst veertien jaar deel uitmaakte van TeamNL, blijft wel actief als clubvolleybalster bij haar Griekse club Panathinaikos.

“Na veertien jaar speelster van het Nederlands team te zijn geweest, heb ik besloten om te stoppen. Ik kan terugkijken op een hele mooie periode bij Oranje. Ik heb vele hoogtepunten mogen meemaken waaronder de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, drie EK finales en de vierde plek op het WK in 2018,” aldus Maret in een reactie. “De wedstrijden die wij in Nederland speelden en waar wij ons volkslied a capella zongen samen met het publiek, zijn herinneringen die ik altijd zal koesteren. Ik wil mijn teamgenoten, coaches, de trouwe Oranjefans en mijn vrienden en familie bedanken voor hun steun!”

Eervolle functie
Maret Grothues (33) maakte in 2008 haar debuut in het Nederlands team tegen Cuba tijdens de Montreux Masters in Zwitserland. Het zou de voorbode zijn van een lange en prachtige interlandcarrière. Op het WK van 2010 in Japan werd Grothues verkozen tot beste serveerster, en voegde ze zich in het Dream Team.

In 2013 werd Grothues tot aanvoerder gekozen, een eervolle functie die zij tot en met 2020 zou vervullen. Altijd ging ze voorop in de strijd, en daarmee groeide ze uit tot het gezicht en boegbeeld van Oranje. Vanaf 2015 maakte zij de razendsnelle opmars van Oranje naar de wereldtop mee. Nederland schitterde in dat jaar op het EK in eigen land door de zilveren medaille op te eisen, en plaatste zich een half jaar later in Japan voor het eerst sinds 1996 weer voor de Olympische Spelen.

Beste olympische klassering
Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro begon Grothues aan de eerste twee wedstrijden als basisspeelster, alvorens het noodlot toesloeg en ze geblesseerd raakte in de tweede poulewedstrijd tegen de Verenigde Staten. In de kwartfinale, halve finale en wedstrijd om brons verbeet Grothues de pijn van haar nog niet volledig genezen enkel, en maakte ze als invalster weer speelminuten. Nederland zou eindigen op de vierde plaats, de beste olympische klassering in de geschiedenis.

Ook op het WK van 2018 eindigde Oranje als vierde. Daarnaast won Grothues drie keer zilver op het EK (2009, 2015, 2017) en brons op de World Grand Prix van 2016. De speelster die haar volleyballoopbaan begon bij Krekkers in Mariaparochie, kwam in totaal 392 keer uit voor Oranje.

AZENED Grothues verdedigt 164456_031.jpg

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle