Estafettedames ANP 459746485 1200

Sportprijzen 2022 uitgereikt

21 december 2022
Redactie

Irene Schouten, Max Verstappen en Diede de Groot zijn woensdagavond bij het NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot respectievelijk Sportvrouw, Sportman en Paralympisch sporter van 2022. De titel Sportploeg 2022 ging naar het estafettevrouwen. Jeroen Otter werd gekozen tot Coach van het jaar 2022. De Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs werd toegekend aan Jan Janssen en de Young Talent Award was voor Joanne van Lieshout.

Tijdens een live tv-uitzending werd er vanavond in AFAS Live teruggeblikt op de mooiste sportmomenten van het afgelopen jaar en werden de sportprijzen 2022 bekendgemaakt. 

Sportvrouw van het jaar 2022: Irene Schouten

Met driemaal goud en een keer brons is schaatsster Irene Schouten de onbetwiste koningin van de Olympische Winterspelen in Beijing. De Noord-Hollandse is het hele seizoen al ongeslagen op de lange afstanden en behoudt die status in de Chinese hoofdstad. Ze boekt overwinningen op de 3000 meter en de 5000 meter. Beide titels zet ze extra glans bij met een olympisch record. Op de laatste schaatsdag wint ze bovendien met een ijzersterke eindsprint de massastart. Tussendoor pakt ze ook nog brons op de ploegenachtervolging. Daarmee is ze de succesvolste Nederlander ooit op één Winterspelen. Een maand na Beijing 2022 bekroont ze haar gouden seizoen tot eigen verbazing met de wereldtitel allround.

Sportploeg van het jaar 2022: estafettevrouwen 4x400 meter
Na de zilveren medaille op de WK indoor in maart, gaan de vrouwen van de 4x400 meter estafette vijf maanden later opnieuw voor een podiumplek. Het strijdtoneel: de Europese kampioenschappen in München. Dankzij onder meer Andrea Bouma en Laura de Witte plaatsen de atletes zich soeverein voor de eindstrijd. Het wordt een perfecte race. Een finale waarin iedereen alles goed doet. Eveline Saalberg, Lieke Klaver en Lisanne de Witte bezorgen Nederland een perfecte uitgangspositie voor de laatste vierhonderd meter. Daarin snelt Femke Bol, al verzekerd van twee individuele gouden medailles, naar de eerste plaats. Teamwork, tactiek en klasse leveren goud op met een indrukwekkend Nederlands record. Een prestatie van wereldformaat.

Paralympische sporter van het jaar 2022: Diede de Groot
Diede de Groot is de onbetwiste nummer 1 van de wereld bij het vrouwenrolstoeltennis. Ze is dit jaar de beste tijdens de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. Hiermee wint ze voor het tweede jaar op rij alle grandslamtoernooien in het enkelspel. De 25-jarige inwoonster van Oudewater boekte in haar carrière al zestien individuele grandslamzeges. Ook in het dubbelspel is Diede nauwelijks te verslaan. Met Aniek van Koot is de tweevoudig paralympisch kampioene dit jaar de beste op de grandslamtoernooien in Melbourne, Parijs en New York. Alleen op Wimbledon gaat de finale voor het Nederlandse duo verloren.

Coach van het jaar 2022: Jeroen Otter
Jeroen Otter zette Nederland de laatste twaalf jaar als shorttrackland al flink op de kaart. De Spelen van Beijing ziet hij, met de oogst van vijf olympische medailles, als voltooiing van zijn levenswerk. Na een moeizame start bij de mannen wint alleskunner Suzanne Schulting zilver op de 500 meter. Op de 1000 meter maakt ze haar favorietenrol waar door een gouden plak te pakken. Op de 1500 meter voegt ze een bronzen medaille aan het rijtje toe. Maar het succes is pas echt compleet met het goud op de relay voor de vrouwenploeg. De jarenlange investeringen, het kneden en puzzelen op dit spectaculaire aflossingsonderdeel, worden in de olympische arena van Beijing beloond. Deze medaille is voor Jeroen Otter, die altijd het belang van ‘samen’ benadrukt, zonder twijfel de allermooiste. Een teamprestatie.

Sportman van het jaar 2022: Max Verstappen
De wereldtitel van Max Verstappen (25) in 2021 is een voorbode voor een seizoen waarin hij zijn superioriteit toont. De eerste races van 2022 doen vermoeden dat de strijd om het kampioenschap een spannende wordt. Niets blijkt minder waar. Max is met afstand de beste coureur op de grid. Al in de achttiende race van het jaar verzekert hij zich in Japan van zijn tweede wereldtitel. Twee weken later pakt hij in de Verenigde Staten samen met zijn team ook de constructeurstitel. Van de in totaal 22 grand prixs dit seizoen eindigt Max er maar liefst 15 als nummer één, een record.