Iris Wolves OKT 2021 ANP-427408564.jpg

Hoe kunnen de waterpolosters zich kwalificeren voor de Olympische Spelen?

28 juni 2023
Redactie

Een jaar voor aanvang van de Olympische Spelen krijgen onze waterpolosters op het WK in Japan een eerste kans om zich te kwalificeren. Mocht het daar niet lukken, dan volgen er nog een paar kansen. Lees hier hoe het zit.

Aan het waterpolotoernooi in Parijs doen twaalf mannenteams mee en tien vrouwenteams. Zowel bij de mannen als de vrouwen bestaat de selectie uit elf spelers. De bondscoach bepaalt kort voor aanvang van de Spelen wie hij of zij selecteert.

Er zijn diverse toernooien waar de waterpoloërs een ticket kunnen bemachtigen voor de Olympische Spelen.

WK 2023 in Fukuoka
Van 16 tot en met 29 juli wordt het wereldkampioenschap in Fukuoka gehouden. De twee finalisten verdienen een ticket voor de Olympische Spelen. Onze mannen hebben zich niet voor het WK gekwalificeerd. Onze vrouwen wel.

Gastland
Als organisator is Frankrijk gekwalificeerd voor de Olympische Spelen.

Continentale kwalificaties
Voor de winnaars van de vijf continentale kampioenschappen ligt er een deelnamebewijs klaar. Voor Nederland is dat het Europees kampioenschap, dat van 3 tot en met 16 januari 2024 wordt gehouden in Israël. Zowel onze mannen als de vrouwen doen hier aan mee.

Als het winnende land zich al heeft geplaatst tijdens het WK in Fukuoka, dan gaat het beschikbare ticket naar het hoogst genoteerde volgende land op het continentale kampioenschap. Mocht een van de continentale kampioenschappen niet doorgaan, dan gaat het ticket naar het land van dit continent dat het hoogst eindigt op het WK in februari 2024 in Doha.

WK 2024 in Doha
Bij de mannen resteren er nu nog vier tickets, bij de vrouwen twee. Die gaan naar de landen die het hoogst eindigen op het wereldkampioenschap dat van 2 tot en met 18 februari wordt gehouden in Doha. Dit onder de voorwaarde dat ze zich nog niet op een andere manier hebben geplaatst.

Mocht er geen gebruik worden gemaakt van de eerder verdiende deelnamebewijzen, dan gaan deze naar de hoogst geëindigde, nog niet gekwalificeerde landen op het WK in Doha.

Foto: Iris Wolves (ANP).

Gerelateerde artikelen

Toon alle