Felice Albers Juicht BSR AGENCY 900X600

Hockeyers kunnen zich op EK kwalificeren voor de Olympische Spelen

08 augustus 2023
Redactie

Op zaterdag 19 augustus spelen zowel onze hockeymannen als -vrouwen hun eerste wedstrijd op het EK. Behalve de Europese titels zijn er in Mönchengladbach ook deelnamebewijzen voor de Olympische Spelen in Parijs te verdienen.

Aan het olympisch hockeytoernooi doen zowel bij de mannen als bij de vrouwen twaalf teams mee. Voor beide seksen geldt hetzelfde kwalificatietraject.

Het kwalificatietraject

Allereerst is gastland Frankrijk verzekerd van deelname. Voorwaarde is wel dat het land in de top-25 moet staan van de FIH-ranking sinds het eind van de Olympische Spelen in Tokio.

Vervolgens gaan er vijf tickets naar de winnaars van de continentale kampioenschappen (Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Europa en Oceanië). Als Frankrijk Europees kampioen wordt, dan wordt het Europese deelnamebewijs verdeeld tijdens de olympische kwalificatietoernooien (OKT’s).

Begin 2024 worden er twee OKT’s gehouden. Aan beide toernooien doen acht landen mee, die worden verdeeld over twee poules. De beste twee van elke poule gaan door naar de halve finales en de winnaars daarvan spelen de finale. Van beide OKT’s plaatsen de beste drie landen zich voor de Olympische Spelen.

Mocht Frankrijk in augustus Europees kampioen worden, dan gaat dit ticket naar het land dat het hoogst staat op de wereldranglijst, van de twee teams die op de OKT’s als vierde zijn geëindigd.

Aangezien Groot-Brittannië op de Spelen als één land opereert, kan alleen Engeland zich namens het Verenigd Koninkrijk plaatsen. De prestaties en ranking van Wales en Schotland worden in het kwalificatietraject buiten beschouwing gelaten.

Foto: Felice Albers en Freeke Moes (BSR Agency).