Marit Bouwmeester Foto Richard Langdon, Ocean Images 900X600

Marit Bouwmeester is tegenwoordig de meest ontspannen versie van zichzelf

02 augustus 2023
Richard Schoonderwoert

Na haar bevalling vorig jaar, keerde Marit Bouwmeester razendsnel terug aan de top. De zeilster wil in 2024 meedoen aan haar vierde Olympische Spelen. Maar door het moederschap is de voorbereiding deze keer wel anders. “Tijd is niet meer zo vanzelfsprekend.”

Marit Bouwmeester beviel vorig jaar mei van een dochter, Jessie Mae. Een paar weken later was de olympisch kampioen van Rio alweer in training. En binnen een half jaar deed ze mee op het wereldtoneel. Een razendsnelle comeback, allemaal met één doel voor ogen: volgend jaar wil Marit op het water bij Marseille opnieuw gaan voor olympisch goud.

Dat het allemaal zo voorspoedig zou gaan, had de 35-jarige Friezin zelf ook niet verwacht. “Het ging wel heel snel”, bevestigt ze. “Soms snap ik het zelf ook niet. Maar na vijf maanden deed ik mee aan het WK. En na tien maanden was ik Europees kampioen. Ik had het niet verwacht, maar ik heb natuurlijk wel inmiddels heel wat jaren getraind en die ervaring neem ik mee.”

Tijdens de zwangerschap zorgde Marit dat ze fit bleef. Daarna deed ze een beroep op diverse experts om haar bij haar terugkeer te begeleiden. “De hele zwangerschap hebben we zo ingericht dat we zo snel mogelijk terug konden komen.”

Marit Boumeester Test Event 2023 Foto World Sailing 900X600
Marit Bouwmeester tijdens het Olympic Test Event (foto: World Sailing).

Concurrentie
In juni veroverde Marit het goud bij het olympisch testevent in Marseille. Toch is de drievoudige olympiër is nog niet zeker van haar vierde deelname aan de Spelen. Per land mag er in elke zeilklasse maar één boot meedoen.

Met Mirthe Akkerman en Maxime Jonker heeft Marit twee concurrenten voor die ene plek in de ILCA 6-klasse. En het lijkt dat de anderen ook profiteren van haar terugkeer. “Toen ik weg was, was het niveau in Nederland best wel een beetje gedaald. In 2021 was er niemand in de top-10, bij geen enkel evenement. Ik denk dat ik stiekem wel wat intensiteit meebreng en die anderen gaan er ook goed op. Dus het is wel mooi dat je elkaar zo kan opstuwen. Zij gaan nu ook onwijs goed, dus dat is alleen maar mooi.”

Marit denkt niet dat ze door haar moederschap een andere zeiler is geworden. Wel kan ze de knop beter omzetten zodra de training erop zit. “Mijn coach zei dat hij op het water niet merkt dat ik moeder ben. Dat vind ik wel een groot compliment, in die zin dat ik niet de hele dag aan mijn kind zit te denken. Maar je leert wel echt aan en uit staan."

"Als ik op het water ben, sta ik echt aan en als ik thuis ben kan ik ook echt uit staan. Dat was vroeger wel mijn uitdaging. Ik was altijd wel met de sport bezig. En nu: als ik thuis ben, ben ik wel echt moeder. Dan lukt het niet eens om aan het zeilen te denken. Dan heb je heel andere taken die je moet doen.”

Marit beleeft haar huidige olympische missie intenser dan in voorgaande jaren, met dank aan haar omgeving.  “Jaap (Zielhuis, haar coach, RS) zegt dat ik tegenwoordig de meest ontspannen versie ben van mezelf. Maar ik zou dit niet allemaal kunnen zonder alle hulp. Jaap is ontzettend empathisch. En ook thuis: want het is meer dan ooit een campagne van het gezin. Dat heeft best wel impact. Ik ben heel dankbaar dat mijn vriend mij deze kans geeft.”

Het is meer dan ooit een campagne van het gezin

Marit Bouwmeester

Marit en haar vriend hebben bovendien de beschikking over een gastouder, die op de kleine kan passen als dat nodig is. “Dat is de vriendin van één van onze fysieke trainers. Dus die begrijpt topsport als geen ander. Die vindt het geweldig om mee te reizen, dus dat is best wel een goede match. Ik moet alleen oppassen dat Jessie niet tegen de verkeerde ‘mama’ zegt, haha!”

“Ik vind mezelf echt bevoorrecht dat ik nog steeds mag zeilen en op het hoogste niveau mee kan doen. Je waardeert het gewoon extra omdat de tijd niet meer zo vanzelfsprekend is. Normaal had je alle tijd om te trainen. En nu: als je oppas ziek is kan je gewoon niet trainen. Je waardeert je tijd ontzettend. En als je dan mag varen, dan haal je alles eruit wat erin zit. Dat is denk ik ook een groot verschil: dat je je tijd echt waardeert.”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen