Marit Bouwmeester 230120 Foto Sailing Energy 1200X800

Olympische kwalificatie ILCA-zeilers begint op EK in Italië

10 maart 2023
Watersportverbond

Van 12 tot en met 17 maart vindt in het Italiaanse Andora het Europees kampioenschap in de ILCA 6 voor vrouwen en in de ILCA 7 voor mannen plaats. Dit evenement is niet alleen belangrijk voor het winnen van de Europese titel, maar is tevens de eerste wedstrijd in een serie van internationale topwedstrijden die meetellen voor de olympische kwalificatie.

Vier Nederlandse zeilsters strijden om de olympische kwalificatie in de ILCA 6-discipline, die bij het IOC ook bekendstaat als 1-persoons dinghy. Uiteindelijk zal er één namens TeamNL volgend jaar uitkomen op het water bij Marseille, waar de olympische zeildisciplines worden afgewerkt.

Op dit EK komen Mirthe Akkerman (24), Marit Bouwmeester (34) en Maxime Jonker (28) in actie. Marisa IJben (19) is er niet bij omdat zij herstelt van een blessure. Het viertal wordt begeleid door coaches Ben Koppelaar en Jaap Zielhuis. Mirthe, Marit en Maxime kijken uit naar deze eerste krachtmeeting in het olympische kwalificatietraject in Andora.

Dochter
Marit beviel vorig jaar van een dochter, Jessie Mae. Desondanks kijkt de Friezin met veel vertrouwen vooruit: “Eigenlijk begint de olympische kwalificatie deze week. Ik wil het gewoon nog een keer goed doen. De laatste keer in Parijs, lekker dichtbij. De trainingen zijn deze winter heel erg goed gegaan dus ik denk dat ik op goed niveau zit om nu al te winnen. Want het was natuurlijk een beetje een race tegen de klok na mijn zwangerschap.” 

Het was natuurlijk een beetje een race tegen de klok na mijn zwangerschap

Marit Bouwmeester

“Met Jessie is het wel uitdagend, maar dat zou denk ik elke ouder beamen, want het is gewoon een hoop geregel. Maar het brengt ook onwijs veel. En je merkt echt dat je tijd kostbaarder is. Ik kan minder vaak trainen, maar daardoor moet elke training gewoon perfect zijn, want Ik heb geen tweede kans. Het moet gelijk goed. Dat heeft heel erg geholpen afgelopen winter.” 

“Fysiek komt het gemakkelijk allemaal terug. Misschien heb ik onbewust mijn pijngrens verlegd. Ik weet het niet. De wattages die we zien op de fiets heb ik nog nooit getrapt.” 

Hoog niveau

Ook Maxime Jonker heeft zin in de aftrap van het seizoen. “Het vorige EK was heel laat in november vorig jaar, deze weer heel vroeg. De trainingen in de winter zijn heel goed gegaan. We hebben hard kunnen trainen met deze groep en ik denk dat we een hoog niveau in onze trainingsgroep hebben.” 

Maxime Jonker 2023 Sailing Energy 750X500
Maxime Jonker. Bovenste foto: Marit Bouwmeester (foto's: Sailing Energy)

“Ik kijk er naar uit om te gaan racen en om m'n skills in te zetten. Ik benader dit EK als een serie waar een titel te winnen valt en dat is niet anders dan anders. Daar ga ik m'n best voor doen en onderweg niet vergeten te genieten!”

Energie opbouwen

Bij de mannen verschijnen elf Nederlanders aan de start in deze olympische discipline. Daarvan zitten vijf in de nationale selectie van het Watersportverbond: Duko Bos (27), Niels Broekhuizen (27), Paul Hameeteman (19), Willem Wiersema (21) en Thomas van Ofwegen (21). 

Deze grote groep wordt op dit soort piekevenementen begeleid door twee coaches. Pieter-Jan Postma voegt zich tijdens dit EK bij vaste coach Rodie van Macklenbergh. Postma heeft bij het Watersportverbond de versnelde coach-opleiding met succes afgerond. De tweevoudig wereldkampioen en drievoudig olympiër zal zijn ruime kennis en ervaring inzetten voor de ILCA 7-groep. Postma focust zich op Duko en Niels. 

Duko Bos Foto Sander Van Der Borch
Duko Bos (foto: Sander van der Borch)

Duko zeilt al vanaf zijn zesde levensjaar in de Optimist, daarna in de 420 nu in de ILCA 7. Dit is de tweede poging die Bos en Broekhuizen doen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in de meest competitieve discipline in de zeilsport. 

Duko kijkt vooruit: “We zijn net terug van anderhalve maand winterkamp op Lanzarote en zijn nu twee weken in Nederland geweest om energie op te bouwen. We willen topfit aan de start verschijnen. Ik ben nu bezig met kennis op te bouwen over de locatie. En daarnaast is het belangrijk dat mijn hoofd leeg is. Goed varen op dit EK geeft vertrouwen en rust voor de volgende kwalificatie-evenementen.” 

Format
Vanaf zondag 12 tot en met vrijdag 17 maart staan twee races per dag op de agenda. De kampioenschappen in de ILCA kennen geen medalrace. Bij meer dan vier race is er een schrapresultaat en bij meer dan tien races komt een tweede schrapresultaat in het spel. 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen