Epke Zonderland OS 2012

Vijf bijzondere TeamNL-momenten op de Olympische Spelen

18 juni 2024
Redactie

Op 26 juli gaan de Olympische Spelen van start in Parijs. Om alvast in de sfeer te komen, hebben we vijf bijzondere TeamNL-momenten op de Zomerspelen op een rijtje gezet.

1. The Flying Dutchman

In 2012 in Londen veroverde turner Epke Zonderland wereldwijd de harten van sportfans met zijn fenomenale optreden op de rekstok. Het kwam allemaal neer op de Cassina-Kovacs-Kolman-combinatie, drie verschillende vluchtelementen achter elkaar. Deze combinatie was nog nooit vertoond op het olympische toneel, maar Epke slaagde erin.

Met een indrukwekkende score van 16,533 pakte 'The Flying Dutchman' de gouden medaille. Fabian Hambüchen, zijn Duitse concurrent, eindigde net achter Epke met een score van 16,400.

2. Ranomi's gouden dubbel

We blijven in Londen, waar Ranomi Kromowidjojo ook een buitengewone prestatie neerzette. Ze wist als vierde zwemster in de geschiedenis te zegevieren met een gouden olympische medaille op de 50 en de 100 meter vrije slag.

Ze won beide afstanden met een olympisch record. Op de 50 meter vrije slag bereikte ze de eindstreep na 24,05 seconden en op de 100 meter vrije slag na 53,00 seconden. Het bleef niet alleen bij goud voor 'Kromo'. Met Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk behaalde ze ook een zilveren plak op de 4x100 meter vrije slag. 

3. Driemaal goud op rij voor Anky

Op de Olympische Spelen in 2008 won Anky van Grunsven voor de derde opeenvolgende keer individueel goud op het onderdeel dressuur. Eerder pakte de amazone de gouden plak in Sydney (2000) en Athene (2004). Op het complex van Shatin in Hongkong overtrof de Brabantse met haar paard Salinero haar Duitse rivale, Isabell Werth.

Anky won in Londen 2012 brons in de teamwedstrijd. Daarmee is ze de eerste Nederlandse sporter die op vijf verschillende Olympische Spelen een medaille wist te winnen, want in 1996 had ze ook al zilver gewonnen met het team. Met in totaal negen plakken is Anky de Nederlander met de meeste medailles op de Zomerspelen.

Dafne Schippers Podium Rio 2016 BSR AGENCY 900X600
Dafne Schippers bij de huldiging in Rio (BSR Agency).

4. Dafne's zilveren sprint

Met haar indrukwekkende prestatie op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro leidde Dafne Schippers Nederland voor het eerst in 24 jaar weer naar een olympische medaille bij het atletiek. De destijds 24-jarige Utrechtse veroverde de zilveren plak op de 200 meter. Het was een prestatie die de Nederlandse atletiekfans deed juichen van trots.

De titel in deze adembenemende race ging naar Elaine Thompson uit Jamaica met een tijd van 21,78 seconden. Dafne bereikte de eindstreep na 21,88 seconden. Ondanks dat het geen goud opleverde, was deze prestatie er een voor in de boeken.

5. The Dutch Dolphin

Pieter van den Hoogenband was een van de Nederlandse favorieten voor een medaille tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, nadat hij zes gouden medailles won bij de EK zwemmen van 1999 in Istanboel. Hij maakte de verwachtingen meer dan waar, door goud te pakken op de 100 en de 200 meter vrije slag.

Op de 100 meter vrije slag zwom Pieter een wereldrecord en versloeg hij de Rus Alexander Popov, die in 1992 en 1996 kampioen werd. Hij werd bovendien de eerste Nederlandse man die olympisch goud veroverde bij het zwemmen.

In de halve finale van de 200 meter vrije slag zette 'The Dutch Dolphin' opnieuw een wereldrecord neer. Met dezelfde tijd won hij de gouden medaille, waarmee hij de Australische favoriet Ian Thorpe  voor bleef. 

Hopelijk hebben we je met deze onvergetelijke momenten een goede opwarmer gegeven voor de Olympische Zomerspelen. We zijn erg benieuwd welk oranjemoment jij hier nog aan zou willen toevoegen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten op de aankomende editie in Parijs. Met de hospitality-pakketten van P1 Travel zijn de Olympische Zomerspelen dichterbij dan gedacht.