Guus van IJperen.jpg (3)
EK-kwalificatie

EK-kwalificatie: Nederland-Litouwen

  • 25 juni t/m 25 juni 2023
  • Vanaf 11:30
  • Amersfoort
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Van 23 tot en met 25 juni proberen onze waterpoloërs zich in Amersfoort te kwalificeren voor het Europees kampioenschap in het Israëlische Netanya (3-16 januari 2024). De vrouwen van TeamNL zijn al zeker van deelname. De eerste kwalificatieronde voor het EK was in maart. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer hoefde daarin niet in actie te komen op basis van de prestaties tijdens het vorige EK, vorig jaar in Split. 

In de Amersfoortse Amerena strijden de Oranjemannen met Portugal, Polen en Litouwen voor een ticket naar het EK. 

TeamNL bestaat uit:

De volgende vijftien spelers zijn door Van der Meer geselecteerd: Miki Buitenhuis (keeper, UZSC), Joran Westerveld (keeper, GZC Donk), Jesse Koopman (Paok Saloniki, Griekenland), Kas te Riele (Primorje, Kroatië), Tim de Mey (Rari Nantes Florentia, Italië), Jorn Winkelhorst (GZC Donk), Bilal Gbadamassi (Spandau, Duitsland), Jeroen Rouwenhorst (AZC), Jorn Muller (Het Ravijn), Guus van IJperen (GZC Donk), Tom de Weerd (CN Mataro, Spanje), Lars ten Broek (OSC Boedapest, Hongarije), Flemming Kastrop (UZSC), Jesse Nispeling (AZC) en Guus Wolswinkel (Polar Bears).

Kwalificaties

Nederland eindigde het afgelopen EK in Split op de elfde plek. Omdat alleen de eerste acht zich automatisch plaatsen voor het volgende EK, moet TeamNL het kwalificatietoernooi spelen. Nederland zat bij de loting voor het EKT wel ‘pot 1’ waardoor het relatief sterke Servië, Roemenië en Duitsland worden ontlopen.

Er zijn in totaal vier kwalificatiepoules. De nummers 1 van elke poule en de drie beste nummers 2 kwalificeren zich voor Netanya.

“Met Litouwen, Portugal en Polen als tegenstanders zijn we het aan onze stand verplicht om ons te kwalificeren”, zegt bondscoach Harry van der Meer. “Mooi dat we dit toernooi in eigen land kunnen spelen. We hopen op volle oranje tribunes!”

Oorspronkelijk zou het EK in oktober 2023 gespeeld worden in Tel Aviv, maar onlangs maakte de LEN bekend het toernooi door te schuiven naar 3-16 januari. Ook de speelstad is met Netanya veranderd. De Oranjedames zijn rechtstreeks geplaatst voor het EK. (KNVB)

Foto: Guus van IJperen.

Speelschema EKT

Vrijdag 23 juni
18:30 uur Litouwen – Portugal 9-19
20:30 uur Nederland – Polen 29-5

Zaterdag 24 juni
18:30 uur Litouwen – Polen 7-8
20:30 uur Nederland – Portugal 19-9

Zondag 25 juni
09:30 uur Polen – Portugal
11:30 uur Nederland – Litouwen

Wil jij bij het kwalificatietoernooi zijn?

Koop dan hier je tickets

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen