Simone Van De Kraats 1200X800
Europees Kampioenschap

EK waterpolo

  • 5 januari t/m 13 januari 2024
  • Vanaf 17:30
  • Eindhoven
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Het EK waterpolo voor vrouwen wordt van 5 tot en met 13 januari 2024 gespeeld in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Het EK voor vrouwen én mannen zou in die periode in Netanya (Israël) plaatsvinden, maar vanwege de oorlog moest European Aquatics, de Europese zwembond, in allerijl op zoek naar een alternatief. Daarbij is er ook een beroep gedaan op Nederland. De KNZB heeft aangegeven bereid te zijn het vrouwentoernooi te organiseren. Het mannen-EK wordt in Kroatië gespeeld.

TeamNL bestaat uit:

Bondscoach Evangelos Doudesis selecteerde in totaal 17 speelsters, waarvan er 13 zowel aan het EK als het WK in februari in Doha meedoen: Laura Aarts (keepster), Vivian Sevenich en Simone van de Kraats (CN Mataro, Spanje), Kitty Lynn Joustra en Brigitte Sleeking (Vouliagmeni NC, Griekenland), Marit van der Weijden (Mediterrani, Spanje), Maartje Keuning, Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Bente Rogge en Lieke Rogge (ZV De Zaan), Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje), Iris Wolves en Lola Moolhuijzen (Polar Bears). 

In Eindhoven maken 
Britt van den Dobbelsteen (ZV De Zaan, keepster) en Fleurien Bosveld (CN Terrassa, Spanje) eveneens deel uit van TeamNL en in Doha wordt Oranje gecompleteerd door Sarah Buis (UZSC, keepster) en Maxine Schaap (Pebliscito Padova, Italië).

Volgens het nieuwe format zijn de gekwalificeerde landen verdeeld over twee divisies, gebaseerd op de eindrangschikking van het vorige EK. In de eerste divisie – verdeeld over poule A en B – spelen de sterkste landen. Zij stromen na de poulefase rechtstreeks door naar de knock-out fase. Vanzelfsprekend zijn de Nederlandse dames daar onderdeel van. Zij zijn in groep A ingedeeld met Hongarije, Kroatië en Griekenland. 

Update: na drie zeges is TeamNL groepswinnaar geworden. In de kwartfinale spelen ze tegen Groot-Brittannië.

Speelschema groepsfase TeamNL:

Vrijdag 5 januari: Nederland-Kroatië 24-6
Zaterdag 6 januari: Nederland-Hongarije 14-11
Zondag 7 januari: Nederland-Griekenland 15-10

Kwartfinale:

Dinsdag 9 januari, 17:30 uur: Nederland - Groot-Brittannië

De wedstrijden zijn live te volgen op de website van de NOS.

De complete EK-loting

Vrouwen

Divisie 1

Groep A: Nederland, Hongarije, Kroatië, Griekenland
Groep B: Spanje, Israël, Frankrijk, Italië

Divisie 2

Groep C: Roemenië, Servië, Tsjechië, Turkije
Groep D: Slowakije, Duitsland, Engeland, Bulgarije

Wil jij erbij zijn?

Koop dan hier je tickets

Volledig speelschema EK vrouwen

EK waterpolo vrouwen (pdf)

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op basis van de gewonnen wereldtitel in Fukuoka al zeker van het WK in Doha én de Spelen van Parijs. Datzelfde geldt voor Spanje, dat in Fukuoka de finale van Oranje verloor. Wel ligt er in Eindhoven nog een ticket voor Parijs klaar voor de ploeg die als hoogste eindigt (Nederland en Spanje niet meegerekend) en ook zijn er nog drie startbewijzen voor Doha te verdienen. (Bron: KNZB)

Foto: Simone van de Kraats viert een goal tegen Griekenland.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen