Abdi Nageeye OS 2020 BSR AGENCY 900X590
Olympische Spelen Parijs 2024

Marathon (m)

  • 10 augustus t/m 10 augustus 2024
  • Vanaf 08:00
  • Olympische Spelen Parijs 2024
Terug naar het overzicht

Het atletiek tijdens de Olympische Spelen van Parijs is van 1 tot en met 11 augustus. De meeste onderdelen worden afgewerkt in het Stade de France. De marathon is traditiegetrouw in het laatste weekend van de Spelen. Net als voor het snelwandelen is hiervoor een parkoers uitgezet in de stad.

TeamNL bestaat uit:

  • Abdi Nageeye
  • Khalid Choukoud

Foto: Abdi Nageeye wint zilver op de Olympische Spelen in 2021 (BSR Agency). Bekijk hieronder een terugblik met Abdi op zijn opmerkelijke race.

Programma

Zaterdag 10 augustus:
8:00 - 11:15 uur: marathon mannen met Abdi Nageeye en Khalid Choukoud

Zondag 11 augustus:
8:00 - 11:30 uur: marathon vrouwen met Sifan Hassan en Anne Luijten

Olympische geschiedenis marathon

De marathon is traditioneel het slotstuk van de moderne Olympische Spelen. De discipline is volgens de legende verbonden aan de Slag bij Marathon uit het jaar 490 v.Chr., waarbij de Atheners een overwinning boekten op de Perzen. Een Griekse soldaat zou van het slagveld in Marathon naar Athene zijn gelopen om het goede nieuws van de overwinning te melden. 

De moderne marathon was een idee van de Fransman Michael Bréal, die baron Pierre de Coubertin vergezelde bij het plannen van de Olympische Spelen van 1896 in Athene. Het idee werd onmiddellijk aanvaard. De Griek Spyros louis werd de eerste winnaar.

De officiële afstand van de marathon werd voor het eerst gelopen bij de Olympische Spelen van 1908 in Londen. De oorspronkelijke afstand van 25 mijl werd verlengd naar 26 mijl en 385 yards (42,195 km). Volgens de overlevering op verzoek van het Britse koningshuis om de race te laten starten op het terrein voor Windsor Castle en te laten finishen voor de koninklijke tribune in het White City Stadion in West-Londen. 

De eerste olympische marathon voor vrouwen werd in 1984 gelopen in Los Angeles. De Amerikaanse Joan Benoit was de eerste winnares. De Nederlandse Carla Beurskens werd 22ste.

Nederland behaalde in de historie twee medailles op de olympische marathon. Abdi Nageeye won in Tokio zilver op dit onderdeel. 41 jaar eerder, tijdens de Olympische Spelen van Moskou in 1980, veroverde Gerard Nijboer eveneens het zilver. 

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Ga naar de officiële website

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle