Sharon Van Rouwendaal 900X600 BSR AGENCY (1)
Olympische Spelen Parijs 2024

Openwaterzwemmen (v)

  • 8 augustus t/m 8 augustus 2024
  • Vanaf 07:30
  • Olympische Spelen Parijs 2024
Terug naar het overzicht

Het zwemtoernooi tijdens de Olympische Spelen van Parijs is van 27 juli tot en met 4 augustus. Het openwaterzwemmen is op 8 en 9 augustus. De deelnemers zwemmen 10 kilometer in de Seine, met de finish bij Pont Alexandre III. 

TeamNL bestaat uit:

Sharon van Rouwendaal

Foto: Sharon van Rouwendaal, goud in Rio, zilver in Tokio (BSR Agency).

Programma

Donderdag 8 augustus:
07:30 - 10:30 uur: openwaterzwemmen vrouwen 10 km met Sharon van Rouwendaal

Historie

Het openwaterzwemmen is nog een jonge zwemdiscipline op de Spelen. In 2008 stond de 10 kilometer marathon voor het eerst op de olympische agenda. In een legendarische race zwom Maarten van der Weijden in het water van Beijing naar het goud. Daarmee was hij de eerste mannelijke olympisch kampioen bij het openwaterzwemmen.

Acht jaar later in Rio kreeg hij twee Nederlandse opvolgers. In de zee voor de Copacabana veroverde Ferry Weertman het goud bij de mannen. Een dag later herhaalde Sharon van Rouwendaal dit kunststukje bij de vrouwen.

In Tokio in 2021 wist Sharon haar titel bijna met succes te verdedigen, maar het werd uiteindelijk zilver. De Braziliaanse Ana Marcela Cunha was haar net één seconde voor. De Spelen in Parijs worden waarschijnlijk Sharons laatste. Ze is erop gebrand afscheid te nemen  met de olympische titel. Dat is geen grootspraak, want in februari van dit jaar werd ze nog wereldkampioen op de olympische afstand.

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Ga naar de officiële website

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle